Suedia îl refuză pe Erdogan care a cerut personal extrădarea unui jurnalist turc în schimbul deblocării aderării la NATO

Data actualizării: Data publicării:
Recep Tayyip Erdogan
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Foto: Profimedia Images

Curtea Supremă suedeză a respins luni cererea Turciei pentru extrădarea jurnalistului Bülent Kenes, solicitată personal de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a da undă verde aderării Suediei la NATO, informează Agerpres care citează France Presse. Este vorba despre un jurnalist, redactor-șef al unei publicații turce, acuzat de Ankara că a fost complice la o tentativa de lovitură de stat, în 2016.

Instanţa superioară, abilitată să judece recursurile contra extrădărilor, a reţinut ''mai multe obstacole'' în calea predării acestui fost redactor-şef al cotidianului Zaman către autorităţile turce.

Bülent Kenes este acuzat de Ankara că a fost complice la tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 şi că este membru al mişcării güleniste.

Autorităţile turce susţin că predicatorul musulman Fethullah Gülen, care trăieşte în exil în SUA, s-a aflat în spatele tentativei de puci din 15-16 iulie 2016, în care au murit 246 de persoane, potrivit postului CNN Türk.

Curtea Supremă a explicat că acuzaţiile aduse de Ankara la adresa jurnalistului sunt ''infracţiuni politice''.

''Există un risc de persecuţie pe baza convingerilor sale politice. Aşadar, nu are loc o extrădare'', a declarat judecătorul suedez Petter Asp.

Fostul editorialist al cotidianului Zaman a spus că este ''bucuros'' în urma deciziei, dar a acuzat ''regimul Erdogan de fabricarea de acuzaţii'' contra sa. ''Sunt un jurnalist, nu un terorist'', a afirmat el, declarându-se ''convins că regimul va utiliza alte metode pentru a-i face viaţa în Suedia cât mai dificilă cu putinţă''.

În afară de Ungaria, care urmează să ratifice la începutul anului viitor aderarea Suediei şi a Finlandei la NATO, Turcia este singura ţară ce împiedică intrarea celor două state nordice în Alianţa Nord-Atlantică.

La scurt timp după Summitul de la Madrid (28-30 iunie), Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara. Cele două ţări nordice şi-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale şi au promis că vor facilita expulzarea suspecţilor urmăriţi de autorităţile turce.

Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două ţări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate ''terorişti'' de către Ankara.

În mod tradiţional neutre, Finlanda şi Suedia au decis în luna mai să adere la NATO ca reacţie la agresiunea militară neprovocată şi nejustificată lansată de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie. Finlanda şi Rusia au o frontieră terestră comună cu o lungime de 1.340 de kilometri.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri