Suedia nu va permite amplasarea de arme nucleare pe teritoriul său după aderarea la NATO

Data actualizării: Data publicării:
steag Suedia
FOTO: Guliver/ Getty Images

Suedia nu va permite desfășurarea de arme nucleare pe teritoriul său după aderarea la Alianța Nord-Atlantică, alăturându-se, astfel, vecinilor săi nordici, Danemarca și Norvegia. Anunțul a fost făcut, vineri, de șeful diplomației de la Stockholm, Tobias Billstrom.

Suedia şi Finlanda au cerut să adere la NATO, o decizie luată ca urmare a  invaziei rusești în Ucraina. Până acum, cererea lor au fost ratificată de 28 din cele 30 de state membre ale Alianţei. Ungaria și Turcia continuă să tergiverseze procedura, cel mai probabil într-o încercare de a smulge noi concesii din partea NATO sau celor două țări candidate. 

Comandantul-şef al armatei suedeze a provocat semne de întrebare, recent, când a recomandat ca guvernul să nu includă nicio „linie roşie” în negocierile finale cu NATO, precum interdicţii de amplasare de baze permanente ale Alianţei sau arme nucleare pe teritoriu suedez.

Cu toate acestea, ministrul de externe a afirmat, vineri, că Suedia se va alătura Danemarcei şi Norvegiei declarând unilateral că nu va permite amplasarea de arme nucleare pe teritoriul său.

„Aceasta este în continuare poziţia pe termen lung a Partidului Moderat. Nu am intenţionat niciodată să modificăm condiţiile pentru cererea de aderare depusă de guvernul precedent”, a spus el, conform Reuters, citat de Agerpres.

O alianţă condusă de Partidul Moderat a câştigat alegerile parlamentare în septembrie, punând capăt unei perioade de opt ani de guvernare a social-democraţilor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri