Sunt atât de mulți morți de COVID în China, încât casele mortuare le dau familiilor doar 5-10 minute ca să-i plângă

Data actualizării: Data publicării:
lucrători sanitari chinezi în costume de protecție
China se confruntă cu un nou val de cazuri de COVID-19. FOTO: Profimedia Images

Casele mortuare din China nu mai fac față numărului de decese din cauza COVID, deși țara insistă să renunțe la restricțiile impuse până acum prin politica zero-COVID. Una dintre unități este atât de aglomerată, încât le-a impus familiilor o limită de 5 - 10 minute pentru a-și plânge rudele decedate, scrie Bloomberg.

Pe măsură ce China se confruntă cu un val puternic de noi infecții cu COVID, firmele de pompe funebre nu mai fac față situației. 

În Shanghai mor atât de mulți oameni încât o casă mortuară, unde sunt depuse zilnic de cinci ori mai multe cadavre decât până acum, oferă familiilor doar cinci până la 10 minute pentru a-și plânge morții, potrivit Bloomberg, citat de Insider. „Întregul sistem este paralizat”, a declarat un angajat.

Pe Weibo, versiunea Twitter din China, au fost postat videoclipuri în care se văd cozi în afara firmei de pompe funebre, un utilizator spunând că zeci de persoane s-au așezat la coadă încă de la 2 dimineața. Cererea de servicii funerare este atât de mare încât oamenii au început să stea la cozi și în afara crematoriilor.

În Beijing, serviciile publice au fost supuse unei presiuni enorme de săptămâni întregi. Autoritățile sanitare au declarat în 11 decembrie că serviciile de urgență sunt asaltate de peste 30.000 de apeluri pe zi. Chen Zhi, medic-șef la Centrul Medical de Urgență din Beijing, a rugat oamenii să sune la urgență numai dacă sunt grav bolnavi. „În prezent, resursele pentru a răspunde la apelurile de urgență și pentru a trimite ambulanțe sunt foarte reduse”, a spus el. 

Nu se știe care este numărul real al morților din China după renunțarea la restricții. Până acum, rapoartele oficiale ale Comisiei Naționale de Sănătate a țării au recunoscut doar șase noi decese cauzate de coronavirus începând cu 6 decembrie, când Beijingul a renunțat la politica zero-COVID.

Numărul oficial de decese pentru întreaga pandemie – începând din 2019 – ajunsese la 5.241 în 24 decembrie 2022, când a fost ultima raportare actualizată. În ziua de Crăciun, comisia a anunțat că nu va mai transmite actualizări zilnice ale cifrelor despre coronavirus.  

Compania din domeniul sănătăţii Airfinity, cu sediul în Marea Britanie, a transmis în decembrie că aproximativ 9.000 de persoane mor zilnic de COVID în China, creșterea fiind dublă în termen de șapte zile. Infectările cu COVID au început să crească în China în noiembrie și s-au intensificat în decembrie, după ce Beijingul a renunţat la politica sa zero-COVID, inclusiv la testarea regulată a populaţiei şi publicarea datelor privind cazurile asimptomatice. O companie din Auckland a avertizat că un milion de chinezi vor muri de COVID în timpul iernii.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri