„Sunt informații valoroase”. Cum ajută Rusia Occidentul, fără să vrea, să afle cât de eficiente sunt rachetele nord-coreene

Data publicării:
resturi ale unei rachete nord-coreene lansate de rusia in ucraina
SUA, Coreea de Sud și Japonia au făcut schimb de informații despre aceste rachete. FOTO: Profimedia Images

Utilizarea de către Rusia a rachetelor nord-coreene în Ucraina va ajuta Occidentul să-și dea seama cât de eficiente sunt de fapt pe câmpul de luptă, spun analiștii militari, potrivit Insider.

Ambasadorul Coreei de Sud la ONU a acuzat miercuri Coreea de Nord că folosește Ucraina ca „loc de testare” pentru rachetele sale cu capacitate nucleară.

Joonkook Hwang a declarat că Rusia le-a folosit în atacurile din 30 decembrie, 2 ianuarie și 4 ianuarie.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat, de asemenea, că Rusia a achiziționat „câteva zeci” de rachete balistice din Coreea de Nord și le-a folosit în două atacuri separate, pe 30 decembrie și 2 ianuarie.

Ramon Pacheco Pardo, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), a declarat că utilizarea acestor rachete de către Rusia a reprezentat o oportunitate unică de a obține informații valoroase despre aceste rachete într-un scenariu de luptă.

„Evident, acest lucru este foarte util în orice caz, pentru că dacă va exista un război în Peninsula Coreeană, Coreea de Nord va folosi aceste rachete”, a declarat Pardo pentru Business Insider.

Coreea de Nord testează o gamă largă de rachete balistice și de croazieră din 2017, lansând 68 de rachete în 2022.

SUA, Coreea de Sud și Japonia au făcut schimb de informații despre aceste rachete

SUA, Coreea de Sud și Japonia au făcut schimb de informații despre aceste rachete, dar nu le-au văzut niciodată desfășurate într-un conflict.

Acum, când Rusia le lansează în Ucraina, vecinii SUA și Coreei de Nord vor putea obține mai multe date, precum acuratețea și raza de acțiune.

„Dacă Ucraina, de exemplu, se dovedește a avea mai mult succes în doborârea rachetelor nord-coreene în comparație cu cele rusești, atunci putem presupune că tehnologia nord-coreeană nu este la fel de avansată”, mai spune un analist.

Acest lucru ar putea contribui, de asemenea, la îmbunătățirea sistemelor de apărare aeriană fabricate în Occident, inclusiv Patriot al SUA, pentru a contracara amenințarea cu rachete a Coreei de Nord, a declarat Fabian Hinz, cercetător la Institutului Internațional pentru Studii Strategice.

„A avea șansa de a le privi îndeaproape ar fi cu adevărat valoros”, a declarat el pentru Newsweek.

Ucraina a început deja să analizeze ceea ce consideră a fi resturi de la o rachetă nord-coreeană.

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a declarat pentru televiziunea de stat ucraineană Suspilne că o examinare preliminară a confirmat că o rachetă trasă asupra centrului Harkovului pe 2 ianuarie a fost creată în Coreea de Nord.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri