Video Sute de români cer ajutorul autorităților să fie scoși din Gaza. MAE anunță că este în legătură permanentă cu ei

Data actualizării: Data publicării:
romani gaza
Foto: Captură video Digi24

240 de români care se află în Fâșia Gaza cer să fie ajutați să iasă din enclava palestiniană. Odată cu anunțul deschiderii graniței cu Egiptul, cei mai mulți dintre ei s-au îndreptat deja către punctul de trecere Rafah. Ministerul de Externe spune că este în legătură constantă cu aceștia.

Silvian Trandafir, jurnalist Digi24: „Numărul românilor care vor să fie ajutați să iasă din Gaza a crescut de la 200 la 240 în acest moment. Potrivit informațiilor, 90% dintre aceștia s-au deplasat către granița cu Egipt, la punctul de trece Rafah, și așteaptă să treacă în Egipt. Ministerul de Externe ține legătura cu aceștia pe un grup comun de WhatsApp. Mai mult, Guvernul României are autocare pe teritoriul Egiptului, după punctul de trecere Rafah, și îi așteaptă pe cei 240 de români, să-i transporte la aeroport și apoi să zboare către România.”

„Potrivit datelor pe care le avem, până în acest moment niciun cetățean nu a reușit să iasă din Fâșia Gaza. Rămânem pregătiți pentru situația în care se vor cumula toate condițiile în vederea evacuării în siguranță a cetățenilor. (...) Suntem în contact cu aproximativ 200 de români și membrii de familie pentru a-i sprijini în vederea evacuării. În total, sunt 350 de români în Gaza”, a declarat la Digi24 purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip. 

Egiptul, Israelul şi SUA au căzut de acord cu privire la o încetare temporară a focului în sudul Fâşiei Gaza, începând cu ora 09:00, situaţie ce coincide cu redeschiderea punctului de trecere a frontierei de la Rafah, au declarat, luni, două surse de securitate egiptene, citate de Reuters și BBC.

Sursele au declarat că încetarea focului ar urma să dureze câteva ore, dar nu se ştie exact cât anume. Ele au mai menţionat că cele trei ţări au fost de acord ca punctul de la Rafah să rămână deschis până luni, la ora 17:00.

Solicitate să confirme, armata israeliană şi ambasada SUA în Israel nu au comentat imediat. Informaţia nu a fost confirmată imediat nici de oficiali ai mişcării Hamas.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri