Szijjarto e nemulțumit de NATO: „Este într-o stare de psihoză de război”

Data publicării:
Peter Szijjarto
Peter Szijjarto spune că multe state membre ale NATO „au contribuit deja cu aproape toate muniţiile pe care le aveau în rezerve”. FOTO: Profimedia Images

„NATO este într-o stare de psihoză de război, care implică un risc serios de escaladare a războiului din Ucraina”, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, la finalul reuniunii miniştrilor de Externe din statele NATO şi a Consiliului NATO-Ucraina, el considerând că NATO ar trebui să-şi schimbe strategia, relatează agenţia MTI, citată de Agerpres.

„Tot ce s-a spus la întâlnire ilustrează că este nevoie de pace cât mai curând posibil. Situaţia pe câmpul de luptă arată clar că numărul victimelor şi distrugerile vor creşte dramatic în lipsa unei soluţii diplomatice rapide”, a apreciat Szijjarto într-un mesaj transmis de MAE ungar după Consiliul NATO-Ucraina.

„Operaţiunile pe câmpul de luptă în mod clar se intensifică, cu consecinţe încă şi mai serioase. Toate eforturile trebuie acum să se concentreze pe stabilirea păcii pentru a salva vieţi şi a preveni noi distrugeri”, insistă ministrul ungar, care deplânge că poziţia sa a fost „în minoritate în interiorul NATO”.

El a citat un participant la reuniune care a spus că „obiectivul nu este de a obţine pacea, ci de a câştiga războiul”.

„NATO este caracterizată mai mult sau mai puţin de acest fel de psihoză de război” şi „majoritatea au vorbit astăzi despre cum să crească livrările de arme pentru Ucraina”, astfel încât să o ajute în războiul cu Rusia, a mai spus ministrul ungar despre reuniunea Consiliului NATO-Ucraina.

Szijjarto spune că multe state membre ale NATO „au contribuit deja cu aproape toate muniţiile pe care le aveau în rezerve”

Însă constituirea acestor livrări devine din ce în ce mai problematică, parţial din cauza faptului că multe state membre ale NATO „au contribuit deja cu aproape toate muniţiile pe care le aveau în rezerve”, a explicat Szijjarto. De asemenea, a continuat el, s-a sugerat ca „depozitele să fie golite şi toate echipamentele să fie trimise Ucrainei”, iar „remarci disperate precum aceasta arată clar că dificultăţile crescânde sunt un obstacol pentru livrările de arme”.

În opinia şefului diplomaţiei ungare, aceste dificultăţi „nu sunt doar fizice, nu în cele din urmă pentru că au mai rămas puţine arme disponibile, ci şi pentru că furnizarea de arme s-a dovedit inutilă în ce priveşte atingerea obiectivelor iniţiale”, întrucât „am auzit până în prezent din partea ţărilor care trimit arme că acestea vor ajuta Ucraina să obţină victorii pe câmpul de luptă (...), însă acest lucru nu se întâmplă”.

Ungaria se opune consolidării rolului NATO în furnizarea de arme către Ucraina şi instruirea soldaţilor ucraineni, „şi nu va participa la planificare sau la activităţile în sine, nici nu va contribui la finanţare”, a indicat Peter Szijjarto.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri