Ţările baltice solicită Belarusului mai multe informaţii despre exerciţiile militare cu Rusia

Data actualizării: Data publicării:
belarus exercitii militare
Sisteme antiaeriene rusești S-400 prezente la manevrele militare comune din Belarus. Foto: Profimedia Images

Estonia, Letonia şi Lituania au cerut mai multe informaţii Belarusului cu privire la exerciţiile militare de anvergură pe care le desfăşoară împreună cu Rusia pe teritoriul țării. Ministerul Apărării din Letoniei a anunţat că cele trei ţări baltice au trimis o solicitare în acest sens conducerii autoritare de la Minsk, prin intermediul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Cele trei ţări, toate membre ale Uniunii Europene (UE) şi Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), se învecinează cu Rusia. Letonia şi Lituania se învecinează şi cu Belarus, aliat apropiat al Rusiei.

Ele vor detalii cu privire la exerciţiile militare ruso-belaruse, în baza Capitolului III al Documentului de la Viena al OSCE. Convenţia reglementează modul în care statele din OSCE trebuie să facă schimb de informaţii cu privire la activităţile lor militare.

Statele baltice aşteaptă informaţii suplimentare de la Minsk, de exemplu, cu privire la tipul şi numărul de militari, precum şi despre sistemele de arme implicate, a adăugat Ministerul Apărării leton, potrivit Agerpres.

Soldații ruși și bieloruși au început joi în vestul Belarusului ample manevre militare comune care se vor desfășura pe durata a 10 zile. În jur de 30.000 de militari ruși participă la aceste jocuri de război, ceea ce reprezintă cea mai mare desfășurare de trupe ale Moscovei pe teritoriul Belarusului de la finalul Războiului Rece și până în prezent, informează Reuters. 

Rusia nu a făcut public numărul de militari care participă la exercițiul din Belarus.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat săptămâna trecută că la manevre sunt estimați a participa 30.000 de militari ai Moscovei, iar trupele rusești includ forțe de operațiuni speciale Spețnaz, avioane de vânătoare SU-35, sisteme antiaeriene S-400, dar și lansatoare mobile de rachete Iskander.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri