Tensiuni între Franța și Germania. „Relația trebuie resetată”, anunță ministrul de externe francez

Data publicării:
Paris : Conference de presse de Bruno Le Maire
Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire. Foto: Profimedia Images

Relațiile tensionate dintre Franța și Germania generate de războiul din Ucraina și de criza energetică au nevoie de o „resetare” pentru a fi formată o alianță mai puternică între cele mai mari două țări din UE, a declarat joi ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, scrie Reuters.

Legăturile dintre cele două țări, în mod tradițional forța motrice din spatele inițiativelor politice mai largi ale UE, s-au lovit de un punct dificil, guvernele lor amânând o întâlnire planificată săptămâna viitoare până în luna ianuarie a anului viitor.

Le Maire, un vorbitor fluent de germană, cu contacte politice de lungă durată în Germania, a spus că relațiile sunt în prezent „dificile”, în primul rând pentru că războiul din Ucraina a determinat Berlinul să se întoarcă spre Washington, în timp ce Parisul susține „suveranitatea europeană”.

Totodată, oprirea fluxurilor de gaze din Rusia a dezvăluit dependența Germaniei și a pus sub semnul întrebării modelul energetic al acesteia, în timp ce Franța face un nou impuls asupra energiei nucleare, a spus Le Maire.

În cele din urmă, Germania se străduiește să facă față noilor condiții de afaceri mai dificile din China, care a fost mult timp un „El Dorado” pentru industria germană, a ținut să mai precizeze Le Maire.

„Războiul din Ucraina, problema gazelor și energiei și problema Chinei trebuie să ne conducă la o redefinire strategică a relațiilor dintre Franța și Germania”, a declarat Le Maire în cadrul unei conferințe pentru afaceri.

Acest lucru ar „crea o nouă alianță, posibil mai puternică, prin resetarea unui anumit număr de probleme”, a adăugat Le Maire, vorbind la o zi după o întâlnire cu miniștrii de finanțe și economie din Germania.

Oficialii francezi și-au exprimat frustrarea față de ceea ce spun că a fost o serie de decizii unilaterale ale Germaniei, inclusiv un pachet energetic de 200 de miliarde de euro dezvăluit de Berlin fără a avertiza în prealabil Parisul.

La rândul său, Franța i-a iritat pe oficialii germani cu opoziția față de propunerea germană și spaniolă de a construi o nouă conductă de gaz în Pirinei pentru a înlocui livrările în scădere ale Rusiei, preferând în schimb să concentreze investițiile energetice pe sectorul nuclear al Franței.

Decizia Germaniei de a cumpăra sisteme de armament din Statele Unite în loc să le achiziționeze din Europa a stârnit, de asemenea, frustrare în Franța.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri