The Economist: Rușii vor să transforme al doilea cel mai mare oraș din Ucraina într-o „zonă gri” nelocuibilă

Data actualizării: Data publicării:
Dovhenke village residents return home trying to live amid traces of the war
Rusia a intensificat recent atacurile împotriva celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei. Foto: Imagine cu caracter ilustrativ/Profimedia Images

Escaladarea recentă a loviturilor rusești împotriva Harkovului urmărește să transforme orașul într-o „zonă gri”, nelocuibilă pentru civili, scrie The Economist, citând surse militare ucrainene.

Rusia a intensificat recent atacurile împotriva celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, folosind rachete, bombe cu dispersie și drone, distrugând aproape toată infrastructura sa energetică.

Primarul din Harkov, Ihor Terekhov, a declarat pentru The Economist că orașul său nu are intenția de a renunța. El a subliniat că Harkov a trecut deja printr-o situație mai gravă la începutul războiului pe scară largă, când doar 300.000 de locuitori din populația de 2 milioane au rămas în oraș.

„Cum poți face dintr-un oraș ca acesta o zonă gri? Oamenii nu vor pleca, pentru că au plecat deja, apoi s-au întors. Au fost deja destul de torturați”, a spus Terekhov, potrivit The Kyiv Independent.

Primarul a spus că autoritățile au reușit să realimenteze orașul cu energie fără stații de lucru sau transformatoare, dar nu a dezvăluit cum anume din motive de securitate.

Apărarea Ucrainei împotriva atacurilor rusești este din ce în ce mai dificilă, deoarece ajutorul SUA, o sursă cheie de muniție de apărare aeriană, este blocat în Congres de luni de zile. Kievul a făcut apel la partenerii săi atât pentru muniție, cât și pentru echipamente necesare funcționării sistemului energetic supus atacurilor rușilor.

Deși obiectivele exacte ale Rusiei pentru Harkov rămân necunoscute, oficialii ucraineni au spus că este puțin probabilă o ofensivă militară la scară largă în viitorul apropiat. Președintele Volodimir Zelenski a spus totuși că „ Harkov este protejat ” într-o astfel de eventualitate.

The Economist notează că multe dintre problemele Harkovului ar fi rezolvate dacă Occidentul ar furniza mai multe sisteme de apărare antiaeriană sau avioane de luptă F-16 care ar putea respinge avioanele de luptă rusești. Publicația adaugă că Rusia a distrus unele dintre unitățile de apărare aeriană Patriot furnizate de Occident pe care Ucraina le folosea pentru a proteja orașe precum Harkov.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri