Trei fii şi doi nepoţi ai liderului politic al Hamas, ucişi într-un bombardament israelian. Reacția lui Ismail Haniyeh

Data actualizării: Data publicării:
Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh
Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh. Foto: Profimedia Images

Gruparea islamistă Hamas a anunţat miercuri că trei fii şi mai mulţi nepoţi ai conducătorului său politic, Ismail Haniyeh, au fost ucişi de un bombardament israelian, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Cei trei fii - Hazem, Amir şi Mohammad - au murit când automobilul în care se aflau a fost lovit de o bombă în tabăra Al-Shati din Gaza. Alături de ei au murit şi doi nepoţi ai lui Haniyeh, iar un altul a fost rănit.

Liderul Hamas a declarat televiziunii Al-Jazeera că moartea fiilor săi nu va schimba poziţia organizaţiei pe care o conduce la negocierile cu Israelul de la Cairo.

"Cererile noastre sunt clare şi precise şi nu vom face concesii în privinţa lor. Inamicul este rupt de realitate dacă crede că atacându-mi fiii, în punctul culminant al negocierilor şi înainte ca mişcarea să îşi trimită răspunsul, va presa Hamas să îşi schimbe poziţia", a afirmat el.

"Sângele fiilor mei nu este mai scump decât sângele poporului nostru", a mai spus Haniyeh, care este stabilit în emiratul Qatar din Golful Persic.

Fiul său cel mai mare, Abdel-Salam Haniyeh, a confirmat pe Facebook moartea fraţilor săi. "Îi mulţumim lui Allah pentru martiriul fraţilor mei Hazem, Amir şi Mohammad şi a copiilor lor", a transmis el.

Locuinţa familiei a fost distrusă de un bombardament israelian încă din noiembrie 2023.

Ismail Haniyeh conduce Hamas din 2017. A călătorit între Turcia şi Doha, capitala emiratului, evitând restricţiile de deplasare impuse de Israel în Fâşia Gaza şi reuşind astfel să acţioneze ca negociator în cele mai recente tratative de armistiţiu, precum şi să comunice cu Iranul, principalul aliat al Hamas.

Israelul îi consideră terorişti pe toţi liderii Hamas şi îi acuză că dirijează organizaţia teroristă respectivă.

Reuters menţionează însă că nu este clar cât de informat a fost Haniyeh despre atacul din 7 octombrie al Hamas pe teritoriul israelian, în urma căruia s-a declanşat războiul din Gaza. Planul de atac întocmit de consiliul militar al organizaţiei a fost ţinut atât de secret, încât unii oficiali ai Hamas au părut şocaţi de momentul şi amplitudinea operaţiunii.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri