Turcia a acceptat un armistițiu în nordul Siriei, pentru a permite o retragere a forțelor kurde, anunță vicepreședintele SUA

Data actualizării: Data publicării:
mike pence in turcia
Din articol

Vicepreședintele american SUA, Mike Pence, aflat în Turcia, a anunțat joi seara, că autoritățile de la Ankara au acceptat o încetare a focului în nordul Siriei, pentru a permite retragerea milițiilor kurde.

Toate operațiunile militare vor fi oprite pentru 120 de ore, iar SUA vor ajuta la o „retragere ordonată” a milițiilor kurde din ceea ce Turcia numește „zona de siguranță” de la graniță. 

Vicepreședintele Mike Pence a spus că a vorbit cu președintele Donald Trump și „știe” că acesta din urmă îi „este foarte recunoscător” președintelui Recep Tayyip Erdogan pentru că a facilitat o încetare a focului. Pence a spus, însă, pe de altă parte, că operațiunea turcă va înceta când forțele kurde (YPG) vor încheia retragerea.

Pence a dat asigurări că a vorbit și cu liderii kurzilor, dar deocamdată nu există nicio reacție publică din partea acestora, notează CNN.

Într-o conferință de presă, Mike Pence a spus că Statele Unite vor continua să se implice în Siria, dar nu militar, a ținut să precizeze vicepreședintele american. El a adăugat că președintele Trump l-a trimis în regiune pentru „a opri violența”.

„Am realizat asta. Am avut totodată și ocazia de a conlucra cu YPG pentru a degaja zone și pentru a aduce mai multă pace, securitate și stabilitate în acea zonă-tampon”, a mai spus Pence, exprimându-și speranța că asta se poate realiza în următoarele cinci zile, după care încetarea focului să devină permanentă.

Mike Pence a precizat că, în acest caz, Statele Unite nu vor extinde sancţiunile împotriva Turciei.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a salutat decizia Administraţiei Recep Tayyip Erdogan, explicând că „vor fi salvate milioane de vieţi”.

Reacția Turciei

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat că acordul dintre SUA și Turcia de suspenda operațiunile militare în Siria nu reprezintă un armistițiu. „Vom face o pauză cu operațiunea, pentru 120 de ore, pentru a le da teroriștilor posibilitatea să plece. Ne vom opri operațiunea numai când sunt întrunite condițiile noastre”, a punctat Cavusoglu.

El a precizat că „zona sigură” va trebui stabilită la cel puțin 20 de mile est de râul Eufrat până la granița cu Irakul.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri