Posibilă răsturnare de situație în cazul Khashoggi. Ce a hotărât Turcia

Data actualizării: Data publicării:
jamal khashoggi, jurnalist saudit, jurnalist asasinat

Turcia discută cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru o posibilă anchetă internaţională privind asasinarea la Istanbul a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a declarat marţi ministrul de externe turc Mevlüt Cavusoglu, relatează AFP, citată de Agerpres.



„În acest sens, am discutat cu secretarul general al ONU şi cu omologii noştri şi vom continua discuţiile'', a afirmat şeful diplomaţiei turce.

„În marja G20 (la începutul lunii decembrie), cu numeroşi omologi, inclusiv canadian, ne-am exprimat dorinţa de a face o solicitare comună'', a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă la Ankara.

Jamal Khashoggi, un colaborator al puterii de la Riad, a fost ucis pe 2 octombrie de către agenţi saudiţi în consulatul ţării sale din Istanbul.

Turcia a declarat iniţial că nu doreşte o anchetă internaţională, preferând cooperarea directă cu autorităţile saudite. Ankara a criticat însă în mod repetat lipsa de cooperare a Riadului, care susţine că uciderea a fost comisă fără acordul său.

Autorităţile saudite au respins o cerere de extrădare în Turcia a unor suspecţi, între care doi apropiaţi ai prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, acuzaţi de Ankara că se numără printre cei care au planificat crima. Cei doi suspecţi, Ahmed al-Assiri şi Saud al-Qahtani, au fost demişi din funcţie pe 20 octombrie după asasinarea colaboratorului Washington Post.

„Aceşti oficiali trebuie judecaţi conform legii turceşti'', a insistat marţi Cavusoglu.

„De ce nu vreţi ca aceste persoane să fie judecate în Turcia? Vă e teamă că va fi dezvăluită identitatea celor care au dat ordinul pentru această crimă?'', a întrebat şeful diplomaţiei turce. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri