Ucraina a eliminat OTP Bank de pe lista sa cu „sponsori ai războiului”. Ungaria condiționa aprobarea ajutorului UE de această decizie

Data publicării:
otp bank
Foto cu caracter ilustrativ

Ucraina a eliminat banca ungară OTP Bank de pe lista sa cu „sponsori internaţionali ai războiului” ce cuprinde companii acuzate că au sprijinit financiar invazia Rusiei, a anunţat, luni, Agenţia Naţională ucraineană de Prevenire a Corupţiei, relatează Reuters. Decizia vine în urma amenințărilor Ungariei că nu va sprijini plata următoarei tranşe a Facilităţii Europene pentru Pace, un program de ajutor al UE pentru Ucraina.

„În timpul discuţiilor care au durat 24/7, cu participarea Serviciului de Acţiune Externă al UE, OTP Bank şi-a asumat o serie de angajamente privind planurile sale viitoare pentru piaţa rusă”, a precizat agenţia ucraineană pentru a-şi explica decizia.

Banca a fost adăugată pe listă în luna mai din cauza continuării operaţiunilor sale în Rusia. Ea a fost suspendată de pe listă la 29 septembrie, deoarece Kievul spera ca decizia să ducă la deblocarea de către Ungaria a 500 de milioane de euro acordaţi de UE ca asistenţă militară, dar Budapesta a declarat că suspendarea nu indică schimbări semnificative.

Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, declara la începutul lunii iulie că Ungaria nu va sprijini plata următoarei tranşe a Facilităţii Europene pentru Pace, un program de ajutor al UE pentru Ucraina, până când Kievul nu va elimina banca ungară OTP Bank de pe lista sa de „sponsori internaţionali ai războiului”.

El a condamnat războiul în termeni generali şi a făcut apel la discuţii de pace, dar a criticat livrările de arme către Ucraina şi nu a acuzat direct Rusia pentru invazie.

„Condamnăm războiul în modul cel mai hotărât, dar în acelaşi timp credem că transporturile de arme prelungesc războiul”, a declarat Szijjarto, reiterând că Ungaria nu va trimite arme, deşi aliaţii săi din NATO au trimis arme în valoare de zeci de miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul să recucerească teritoriile confiscate de Moscova.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri