Ucraina acuză Ungaria că „ține în izolare” 11 soldați ucraineni pe care rușii i-au predat la Budapesta

Data publicării:
ilustrație steagurile Ucrainei și Ungariei separate de sârmă ghimpată
Foto: Profimedia Images

Ucraina a cerut din nou Ungaria să-i permită accesul la 11 soldați ucraineni de etnie maghiară care au fost luați prizonieri de armata invadatoare și predați, apoi, guvernului de la Budapesta. Guvernul de la Kiev îl acuză pe cel de la Budapesta că îi ține „în izolare de facto” pe cei 11 militari.

„Toate încercările diplomaţilor ucraineni din ultimele zile de a stabili un contact direct cu cetăţenii ucraineni au rămas fără răspuns”, a afirmat, pe Facebook, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko.

Potrivit acestuia, cei 11 soldaţi ucraineni proveniţi din rândul minorităţii maghiare din Ucraina şi transferaţi Ungariei în data de 8 iunie „sunt plasaţi de facto în izolare, nu au acces la surse de informaţii deschise, comunicarea lor cu apropiaţii se desfăşoară în prezenţa unor persoane terţe”.

„Asemenea acte ale Ungariei (...) pot fi considerate o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului”, a mai spus purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene. 

El mai afirmă că a fost transmisă o nouă cerere guvernului ungar să-i permită „consulului ucrainean un acces imediat la aceşti prizonieri de război, astfel încât el să poată evalua starea lor psihică şi psihologică, să le explice drepturile şi să le ofere asistenţă consulară de urgenţă”.

Transferul către Ungaria al celor 11 prizonieri de război ucraineni de etnie maghiară a fost anunţat de Biserica Ortodoxă Rusă, care a jucat rolul de intermediar între Rusia şi Ungaria. Ucraina şi-a manifestat iritarea că nu a fost implicată în discuţii.

Relații tensionate între Ucraina și Ungaria

Ucraina și Ungaria continuă să fie tensionate în condițiile în care guvernul de la Budapesta rămâne singurul pro-rus din Uniunea Europeană și cu relații strânse cu regimul criminal de la Moscova.

În mai, guvernul ungar a transmis că va bloca o nouă tranșă de ajutor militar european pentru Ucraina dacă guvernul de la Kiev nu scoate banca OTP de pe lista neagră ai sponsorilor invadatori, un act fără greutate juridică.

De altfel, înalți reprezentanți ai guvernului ungar, precum Peter Szijjarto, fac des călătorii la Moscova pentru a se întâlni cu Lavrov sau alți reprezentanți ai lui Vladimir Putin.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri