Video Ucraina cere Franței să-și arate dragostea prin livrarea de arme. „Gesturile romantice iau multe forme”

Data actualizării: Data publicării:
Kiev Meeting of President of Ukraine with Presidents of France and Romania, the Chancellor of Germany and the Prime Minister of Italy
Imagine cu președintele francez și președintele ucrainean. Foto: Profimedia Images

Ministerul ucrainean al Apărării a postat miercuri un videoclip pe rețelele speciale, ment să influențeze Franța pentru ca aceasta să-și arate dragostea prin livrarea de arme. Gestul vine după mai multe critici privind faptul că Parisul nu a făcut suficient pentru ca forțele armate ale Kievului să se opună invadatorilor ruși, scrie Reuters.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Clipul de 41 de secunde postat pe Twitter vine la câteva ore după ce o reuniune a cabinetului de securitate francez. La această întâlnire, președintele Emmanuel Macron a decis că Franța a luat noi decizii de „sprijinire militară a Ucrainei”, după ce a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Franța a livrat în primul rând obuziere Caesar, sisteme portabile de apărare aeriană și vehicule blindate grele.

Cu toate acestea, un val de atacuri asupra orașelor ucrainene a ridicat miza, Kievul cerând partenerilor săi să ofere mai multe provizii, inclusiv sisteme de apărare aeriană, ceva ce Parisul nu a fost dispus să facă până acum.

Clipul de miercuri a arătat clar Franței că vrea mai mult decât cuvinte și promisiuni.

„Gesturile romantice iau multe forme”, se arată în videoclip, a cărui coloană sonoră este clasicul „Je t'aime moi non plus”, melodia cântată de Serge Gainsbourg și Jane Birkin.

Ministerul francez al Apărării a anunțat marți că își intensifică sprijinul pentru frontul NATO din est, trimițând mai multe tancuri în România, avioane de luptă în Lituania și infanterie în Estonia. Francezii nu au spus nimic legat de Ucraina.

Macron urmează să fie intervievat la televiziunea națională miercuri seară, iar unele surse diplomatice ale Reuters au spus că liderul de la Elysee ar putea prezenta detalii despre noul său sprijin propus.

Franța are sistemul de apărare sol-aer numit SAMP/T (Mamba), dar nu este clar dacă poate fi furnizat. „Nu am primit niciun răspuns din partea Franței la solicitările noastre în acest sens”, a declarat luni Vadym Omelchenko, ambasadorul Ucrainei în Franța.

O analiza recentă efectuată pe teren în Polonia a arătat că ponderea Franței în ceea ce privește livrările străine de arme către forțele armate ale Ucrainei este mai mică de 2%, mult în urma SUA cu 49%, dar și în urma Poloniei (22%) și Germaniei (9%).

Oficialii apărării din Franța au spus recent că adevărata măsură a ajutorului militar este calitatea, nu cantitatea. Unele țări furnizează mase de echipamente învechite. Franța a oferit 18 unități de artilerie autopropulsate Caesar, care sunt acum folosite de-a lungul liniei frontului ucrainean.

Citește și: De ce Macron nu livrează mai multe arme Ucrainei? „Franța riscă să devină irelevantă”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri