Ucraina critică UE pentru lipsa muniției. Kuleba: Obuzele întârzie din cauza „starii lamentabile a industriei de apărare”

Data actualizării: Data publicării:
kuleba
Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe. Foto: Profimedia Images

Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba a confirmat pe 13 noiembrie că UE are întârziere în livrarea a 1 milion de obuze de artilerie, motivând starea proastă a industriei europene de apărare, scrie The Kyiv Independent.

Bloomberg a scris pe 10 noiembrie că este puțin probabil ca UE să livreze Ucrainei toate cele 1 milion de obuze de artilerie promise până în martie 2024.

Kuleba a recunoscut că informațiile Bloomberg sunt corecte, adăugând că Ucraina este îngrijorată.

Șeful diplomației Ucrainei consideră că problema nu este lipsa de voință politică în UE, ci problemele industriei de apărare și „o mulțime de probleme nesincronizate, multă birocrație”.

Cu toate acestea, rezolvarea acestor probleme este în desfășurare, a adăugat el.

„Uniunea Europeană lucrează pentru a remedia aceste probleme și de aceea, când am fost la Berlin, am cerut Uniunii Europene să dezvolte o politică coerentă în domeniul industriilor de apărare”, a spus Kuleba.

„Dar avem nevoie de acțiuni mai rapide și mai multe. Și apreciem cu adevărat sprijinul Uniunii Europene, dar vom împinge lucrurile (în acest sens)”, spune Kuleba.

Conform unui plan aprobat de UE în martie, blocul ar urma să furnizeze Ucrainei un milion de obuze într-un interval de un an. Primul pas al programului presupune rambursarea proviziilor din stocurile proprii ale statelor membre, al doilea pas este achiziționarea comună de noi muniții.

Pe 13 noiembrie, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a recunoscut că Ucraina nu va primi toate cele 1 milion de obuze până la sfârșitul anului 2023. Blocul a finalizat primul pas al programului prin livrarea a aproximativ 300.000 de obuze din arsenalele UE, a declarat Borrell.

Potrivit lui Borrell, viteza pasului următor „va depinde de cât de repede va fi implementat contractul și de cât de repede vor produce fabricile... ținând cont că și Europa exportă o anumită cantitate din producția lor”.

Planul UE de a intensifica producția de obuze pentru a spori capacitățile de artilerie ale Ucrainei a fost afectat de birocrația și protecționismul țărilor individuale, a dezvăluit o investigație a Kyiv Independent și a partenerilor săi.

Nevoia Ucrainei de aprovizionare cu muniție devine din ce în ce mai presantă pe măsură ce Rusia își sporește bugetul de apărare pentru 2024 și se pare că a reușit să obțină peste 1 milion de obuze din Coreea de Nord, în timp ce luptele politice interioare de la Washington duc la reduceri în sprijinul militar al SUA pentru Kiev.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri