Ucraina intră în al treilea an de război cu depozitele de muniții goale și cere ajutor aliaților occidentali. „Contăm pe voi”

Data actualizării: Data publicării:
drone tinta

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski li s-a adresat sâmbătă liderii statelor din Grupul celor şapte ţări cele mai dezvoltate (G7), și a insistat în fața lor, la o reuniune prin videoconferinţă, că Ucraina mizează în continuare pe ajutorul lor pentru a învinge Rusia în războiul declanşat de aceasta în urmă cu doi ani. El a mai anunțat că a semnat acorduri bilaterale de securitate cu Canada şi Italia, ai căror şefi de guverne s-au aflat la Kiev, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Ucraina la doi de la invazia rusă.

„Amintiţi-vă că ambiţiile imperiale şi revanşismul sfârşesc numai prin înfrângerea celor care sunt infectaţi de ele, şi că numai acest rezultat ne conduce la o securitate şi la un progres democratic adevărate!”, a declarat Volodimir Zelenski, flancat de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de premierul belgian Alexander de Croo, cel canadian, Justin Trudeau, şi de şefa guvernului italian Georgia Meloni, toţi veniţi la Kiev pentru a marca doi ani de la începutul invaziei ruse.

Georgia Meloni, a cărei ţară deţine preşedinţia rotativă a G7 (grup format din SUA, Canada, Germania, Regatul Unit, Franţa, Italia, Japonia), a deschis această reuniune de la Kiev, la care ceilalţi lideri din grup ce nu au venit în capitala ucraineană, dar participă prin videoconferinţă.

Cerându-le acestora noi ajutoare militare pentru armata ucraineană fragilizată de blocarea ajutorului american de către republicanii din Congresul SUA, de eşecul contraofensivei din vara trecută şi aflată în criză de soldaţi şi muniţii în faţa trupelor ruse revenite în ofensivă, Zelenski a insistat asupra nevoii de sisteme antiaeriene, de consolidare a trupelor terestre şi combatere a flotei ruse de la Marea Neagră.

„Contăm pe voi”, le-a mai transmis preşedintele ucrainean liderilor din G7, adăugând că el este încrezător într-o „victorie comună” a ţărilor aliate contra Rusiei.

„Auzim adesea că istoria ne priveşte şi acest lucru este absolut adevărat”, a mai spus Zelenski.

Tot sâmbătă, la o ceremonie desfăşurată pe aerodromul Hostomel din apropiere de Kiev, care a fost ocupat de trupele ruse la începutul invaziei după o bătălie sângeroasă, prezentată de Zelenski şi de liderii occidentali prezenţi sâmbătă acolo drept o înfrângere a armatei ruse, preşedintele ucrainean a promis că acest război se va încheia numai „în termenii” doriţi de Ucraina, cu o pace „justă” şi fără concesii teritoriale faţă de Rusia.

Ucraina a semnat acorduri de securitate cu Italia și Canada

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă că a semnat acorduri bilaterale de securitate cu Canada şi Italia, ai căror şefi de guverne s-au aflat la Kiev, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Ucraina la doi de la invazia rusă, scrie News.ro, preluând AFP.

„În prezent Ucraina este în mod clar mai puternică decât acum doi ani”, când a început războiul, a scris pe Telegram şeful statului ucrainean, salutând încheierea cu Canada a unui acord de securitate care consolidează poziţia poporului nostru, mai ales a militarilor noştri”.

Volodimir Zelenski i-a mulţumir premierului canadian Justin Trudeau, care s-a aflat într-o vizită la Kiev.

Biroul premierului canadian a anunaţt că acordul „detaliază angajamente-cheie pe termen lung ale canadei de a continua să susţină Ucraina”.

Canada urmează să furnizeze Ucainei, în 2024, un ajutor financiar şi militar în valoare de aproximativ 2,2 miliarde de dolari, anunţă Guvernul canadian.

Volodimir Zelenski a anunţat anterior că a semnat un acord bilateral de securitate și cu Italia, a cărei şefă de Guvern s-a afat de asemenea la Kiev.

„Acest document pune bazele solide ale unui parteneriat de securitate pe termen lung între Ucraina şi Italia”, a salutat el.

Ucraina a semnat deja acorduri de acest fel cu mai multe ţări din Europa, inclusiv cu Regatul Unit, Germania şi Franţa.

Citește și: Von der Leyen: UE va transfera Ucrainei în martie prima tranşă, de 4,5 miliarde de euro, din ajutorul financiar de 50 de miliarde

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri