Ucrainenii au descoperit o cameră de tortură folosită de ruși pentru a teroriza civili ucraineni

Data publicării:
text în ucraineană scrijelit pe perete
Rugăciune scrijelită în zidul unei camere de tortură folosită de ruși împotriva ucrainenilor la Balaklia, în Harkov. Foto: Captură Twitter/@DefenceU

Oficialii ucraineni spun că au descoperit ceea ce descriu drept o „cameră de tortură” folosită de militarii ruși pentru a-i ține pe prizonierii lor în orașul Balaklia, recent eliberat de sub ocupația invadatorilor lui Putin, scrie The Guardian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministerul ucrainean al apărării a publicat pe Twitter un mesaj alături de o fotografie cu un zid pe care un prizonier ucrainean a scris o rugăciune – „Rusia trebuie trasă la răspundere pentru acest genocid evident”, au scris oficialii ucraineni în postare.

Până acum, trupele ucrainene au reușit să recucerească în jur de 8.000 de kilometri pătrați de teritoriu, iar autoritățile de la Kiev au vorbit în mod repetat de ororile pe care armata rusă le-a lăsat în urmă.

După eliberarea regiunii Kiev, acum mai multe luni, forțele ucrainene au descoperit dovezi nenumărate ale crimelor odioase comise de invadatori, inclusiv gropi comune și trupuri neînsuflețite abandonate pe marginile drumurilor. Se așteaptă la aceleași orori și în regiunea Harkov, recent eliberată.

Locuitorii orașului Balaklia au declarat pentru the Guardian că au interacționat puțin cu forțele ruse, acestea stând aproape mereu la marginea orașului. Ei spun, însă, că au trăit într-un vid de informație – semnalul de telefon era foarte slab, internetul mobil fusese tăiat, la fel și semnalul TV.

Oamenii care au trăit oroarea ocupantului o perioadă lungă mai spun și că s-au descurcat greu fără utilități de bază și că au trebuit să îndure jafurile constante ale rușilor și teroarea bombardamentelor. Totuși, ei spun că nu au trecut prin chinul torturii sau al execuțiilor prin care au trecut alți ucraineni – la Bucha sau la Irpin.

Serhii Bolvinov, șeful poliției departamentului de investigație al Poliției Regionale din Harkov spune, însă, că 40 de oameni au fost încarcerați în timpul ocupației. Un locuitor a declarat pentru BBC că a fost reținut de ruși în clădirea poliției din oraș timp de 40 de zile și a fost torturat prin electrocutare. Bărbatul, identificat cu numele de Artem, a spus că a putut auzi țipete de durere și teroare venind din celelalte celule.

„M-au pus să țin două fire. Aveau un generator de electricitate, iar cu cât el mergea mai repede cu atât creștea voltajul. Mi-au spus că dacă dau drumul la fire, sunt terminat. Apoi au început să pună întrebări. Mi-au spus că mint și au început să crească și mai tare voltajul”.

Artem spune că a fost reținut pentru rușii au descoperit o fotografie cu fratele său, militar ucrainean, în uniformă. Un alt bărbat a fost reținut în aceleași condiții pentru 25 de zile pentru că avea steag al Ucrainei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri