UE a aprobat al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei: „Tăiem și mai mult accesul Moscovei la drone”

Data publicării:
steagurile ue si al rusiei
Pachetul va fi aprobat oficial la timp pentru a doua aniversare a începerii invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie. FOTO: Shutterstock

UE a aprobat miercuri al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Noul pachet va include 193 de companii și persoane care vor fi adăugate pe lista celor cărora li se interzice să călătorească sau să facă afaceri în UE, transmite Reuters.

„Ambasadorii UE tocmai au convenit în principiu asupra unui al 13-lea pachet de sancțiuni”, a declarat Belgia, care deține președinția rotativă a UE, pe X, numindu-l „unul dintre cele mai mari aprobate de UE”.

Noul pachet va include 193 de entități și persoane fizice care vor fi adăugate pe lista celor cărora li se interzice să călătorească sau să facă afaceri în UE.

Sursele au declarat că este vorba despre companii și persoane care fac parte din complexul militar industrial al Rusiei și cele implicate în traficul și răpirea copiilor ucraineni. O firmă nord-coreeană și una belarusă se numără printre ele.

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale a declarat în martie, anul trecut, că Rusia a transferat sute de copii din orfelinatele din regiunile ocupate ale Ucrainei și că mulți au fost dați spre adopție.

CPI a pus sub acuzare mai mulți oficiali, inclusiv pe președintele Vladimir Putin, pentru răpirea copiilor ucraineni, pe care a numit-o crimă de război. Moscova neagă și spune că a luat copii din zona de război pentru a-i proteja.

Noile măsuri se concentrează pe companiile care sprijină armata rusă

Noile măsuri se concentrează, de asemenea, pe rețeaua de achiziții care sprijină armata rusă, în special lanțul de aprovizionare pentru fabricarea dronelor. 

Companiile adăugate sunt în mare parte rusești și includ trei firme chineze și o companie cu sediul în Hong Kong.

Pachetul va fi aprobat oficial la timp pentru a doua aniversare a începerii invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie.

„Trebuie să continuăm să degradăm mașina de război a lui Putin. De asemenea, tăiem și mai mult accesul Rusiei la drone”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UE a reînnoit, de asemenea, pentru șase luni, regimul actual de sancțiuni, printre care se numără aproximativ 2.000 de persoane și companii.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri