UE a aprobat o misiune militară în Marea Roșie pentru a respinge atacurile rebelilor Houthi

Data publicării:
drapelul ue
Drapelul Uniunii Europene. Foto: Profimedia

Cele 27 de state membre UE au aprobat planuri pentru a stabili o misiune militară ce vizează protejarea navelor comerciale în Marea Roşie de atacurile rebelilor Houthi, au confirmat joi mai mulţi diplomaţi pentru dpa, potrivit Agerpres. 

Misiunea implică desfăşurarea de nave de război europene şi aeropurtate cu sisteme de avertizare pentru protejarea navelor cargo în Marea Roşie, Golful Aden şi apele din jur.

Denumită Operaţiunea Aspides, centrul operaţional al misiunii se află în oraşul grecesc Larissa.

O decizie finală oficială de desfăşurare a misiunii va fi luată la o reuniune a miniştrilor de externe din UE la Bruxelles, pe 19 februarie. Uniunea Europeană a ajuns la un acord politic luna trecută pentru lansarea misiunii.

Începând din noiembrie, rebelii Houthi afirmă că vizează nave în Marea Roşie şi în Gonful Aden, pe care ei le estimează ca având legături cu Israelul, din „solidaritate” cu palestinienii din Fâşia Gaza, prinşi la mijloc în războiul dintre armata israeliană şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Atacurile lor au constrâns numeroşi armatori să îşi suspende trecerea prin această zonă, prin care tranzitează 12% din comerţul mondial.

Ca reacţie, Washingtonul a înfiinţat în decembrie o coaliţie multinaţională, pentru a proteja traficul maritim.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri