UE cere eliberarea tuturor deţinuţilor politici din Rusia după moartea lui Navalnîi

Data publicării:
navalnii in inchisoare
Alexei Navalnîi încarcerat. Foto: Profimedia Images

UE cere Moscovei să elibereze imediat și necondiționat toți ceilalți deținuți politici, transmite șeful diplomației euriopene, într-o declarație făcută în numele blocului comunitar. Moartea neaşteptată şi şocantă a lui Aleksei Navalnîi este încă un semn al represiunii accelerate şi sistematice din Rusia, a mai precizat Josep Borrell, care dă asigurări că UE "va depune toate eforturile pentru a trage la răspundere conducerea politică a Rusiei şi autorităţile ruse, în strânsă coordonare cu partenerii noştri, şi va impune costuri suplimentare pentru acţiunile lor, inclusiv prin sancţiuni".

"Uniunea Europeană este revoltată de moartea politicianului rus de opoziţie Aleksei Navalnîi, pentru care responsabilitatea finală revine preşedintelui Putin şi autorităţilor ruse. Astăzi, în cadrul Consiliului Afaceri Externe, am transmis cele mai sincere condoleanţe soţiei sale, Iulia Navalnaia, copiilor, familiei, prietenilor şi tuturor celor care au lucrat cu el în beneficiul ţării lor", a precizat Înaltul reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate în textul citat.

El cere Rusiei să permită "o anchetă internaţională independentă şi transparentă cu privire la circumstanţele decesului său brusc".

Josep Borrell mai afirmă în declaraţie că în întreaga lume oamenii s-au reunit pentru a aduce un omagiu memoriei lui Aleksei Navalnîi. "În Rusia, autorităţile au încercat să împiedice acest lucru într-o serie de locuri şi câteva sute de persoane au fost reţinute. Acestea trebuie eliberate imediat", a cerut el.

Şeful diplomaţiei UE subliniază că "pe parcursul întregii sale vieţi, dl Navalnîi a dat dovadă de curaj incredibil, devotament faţă de ţara sa şi faţă de ceilalţi cetăţeni şi hotărâre, prin acţiunile sale anticorupţie în Rusia, transmiţând un mesaj care a atras mulţi oameni din întreaga ţară. Acesta este motivul pentru care lui Putin şi regimului său le-a fost teamă de el, inclusiv în contextul războiului ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei aflat în curs şi al alegerilor prezidenţiale ruse din martie".

Printre deţinuţii politici a căror eliberare este solicită sunt enumeraţi Iuri Dmitriev, Vladimir Kara-Murza, Ilia Yaşin, Aleksei Gorinov, Lilia Cianişeva, Ksenia Fadeeva, Alexandra Scocilenco şi Ivan Safronov.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri