Turcia are interzis în UE până când Erdogan va respecta valorile democratice: "Să caute modalități alternative de cooperare"

Data actualizării: Data publicării:
Recep Tayyip Erdogan langa steagul turciei
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Foto: Profimedia Images

Europarlamentarii se opun reluării procesului de aderare a Turciei la blocul comunitar dacă Ankara nu respectă valorile democratice și cer Uniunii Europene și Turciei să caute alternative pentru a-și îmbunătăți cooperarea. Aceștia arată într-un raport adoptat marți de Comisia pentru Afaceri Externe a PE că aderarea la NATO a Suediei nu poate fi condiționată de aderarea Turciei la UE, iar parcursul către UE al oricărei țări este unul  meritocratic. Raportorul, un europarlamentar spaniol, a fost mult mai dur, spunând că aderarea la UE nu poate fi monedă de schimb în negocieri geopolitice, ci rezultat al unor reforme concrete și al respectării statului de drept.

Membrii Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET) din Parlamentul European solicită UE și Turciei să depășească blocajele curente și să "înceapă un proces de reflecție" pentru a găsi un "cadru paralel și realist" în care să își desfășoare colaborarea.

Mai exact, eurodeputații din AFET arată într-un raport că procesul de aderare a Turciei la UE nu poate fi relansat în circumstanțele politice actuale, cu excepția situației în care Ankara este disupsă să facă schimbări politice majore. În acest sens, ei recomandă ca Turcia și Comisia Europeană să exploreze diverse formate prin care să își îmbunătățească relațiile.

"Am observat recent noul interes al guvernului turc de a revigora procesul de aderare la UE. Acest lucru nu va fi o consecință a unor negocieri geopolitice, ci se va petrece atunci când autoritățile turce vor avea un interes real pentru a opri regresul continuu în ceea ce privește libertățile fundamentale și statul de drept. Dacă guvernul turc este onest în acest sens, ar trebui să o demonstreze prin reforme și acțiuni concrete", a declarat raportorul Comisiei AFET, eurodeputatul spaniol Nacho Sánchez Amor, membru al grupului Socialiștilor și Democraților din PE.

În raport, europarlamentarii mai subliniază că Turcia își menține statutul de țară candidată la UE, rămâne un aliat important al NATO și un partener esențial în ceea ce privește comerțul, economia și migrația, dar așteaptă ca Ankara să respecte valorile democratice, statul de drept, drepturile omului și să se conformeze legilor, principiilor și obligațiilor UE.

Raportul îndeamnă Turcia să ratifice cât mai rapid aderarea Suediei la NATO și subliniază că procesul de aderare la NATO al unei țări nu poate fi în niciun caz corelat cu procesul de aderare la UE al altei țări. Progresul fiecărei țări în parcursul către UE rămâne bazat pe propriile merite, mai precizează documentul.

În ceea ce privește alinierea la politica externă și de securitate comună (PESC) a UE, documentul salută votul dat de Turcia în cadrul Adunării Generale a ONU în favoarea condamnării războiului Rusiei din Ucraina. Totodată, apreciază sprijinul privind independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țării, remarcând cu regret faptul că Turcia nu susține alte sancțiuni decât cele adoptate în cadrul ONU.

"Nivelul de aliniere a Turciei la politica externă și de securitate comună a UE a scăzut la un minim istoric de 7 %, fiind de departe cel mai scăzut dintre toate țările implicate în procesul de extindere", mai arată documentul.

Raportul a fost adoptat marți de către Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European cu 47 de voturi pentru și 10 abțineri. Documentul va fi supus votului și în plenul reunit al Legislativului European la una dintre următoarele sesiuni plenare.

Negocierile privind aderarea Ankarei la UE s-au deteriorat dramatic odată cu starea statului de drept din Turcia, în special în urma tentativei de lovitură de stat din iulie 2016. În acest moment, procesul de aderare a Turciei este blocat de facto. Relațiile UE-Turcia s-au degradat și în urma deciziilor Ankarei în materie de politică externă, a acțiunilor sale unilaterale în estul Mediteranei și a promovării soluției «două state pe o insulă» cu privire la chestiunea Ciprului.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri