UE va adopta o lege pentru garantarea independenței presei, în contextul situației tot mai grave din Polonia sau Ungaria

Data publicării:
drapelul uniunii europene
Foto: GettyImages

Uniunea Europeană va adopta un text legislativ care garantează independența presei din toate țările blocului, a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, în condițiile în care situația presei devine tot mai îngrijorătoare în țări precum Ungaria, Polonia sau chiar Cehia.

Într-o intervenţie video de la Bruxelles, în cadrul unei dezbateri privind viitorul televiziunilor publice, Breton a declarat: „Lucrăm la o «Media Freedom Act» (legea libertăţii presei - n. red.). Obiectivul acesteia trebuie să fie garantarea independenţei pieţei de presă şi creşterea rezistenţei acesteia”.

„Dorim să acţionăm împotriva oricărui tip de amestec nejustificat în activitatea companiilor media”, a spus comisarul la evenimentul organizat la Paris de France Televisions. „Dorim să reflectăm la modul de întărire a guvernanţei mijloacelor media publice”.

Potrivit AFP, citat de Agerpres, în UE există o îngrijorare în special în privinţa devierilor observate în Ungaria, în Polonia şi chiar în Cehia.

Comisia Europeană a deschis, luni, o consultare publică de mare amploare asupra acestui subiect şi a comunicat că „se prevede ca propunerea să fie prezentată de Comisie în trimestrul al treilea din 2022”.

Delphine Ernotte, preşedinta France Televisions, a făcut apel la o mobilizare pentru libertatea presei, despre care spune că a fost „fragilizată” în ultima vreme.

„În faţa unei groaznice dereglementări mediatice care ne ameninţă democraţiile, noi suntem cel mai bun răspuns pe viitor”, a apreciat ea, referindu-se la televiziunile publice.

Ernotee a atras atenţia şi asupra „emergenţei puternice a reţelelor sociale”, care „închid cetăţenii în bule de gândire” şi „subminează bazele activităţii jurnalistice”.

Ea a condamnat, de asemenea, acţiunile anumitor canale de informare continuă care „au devenit canale de opinie, chiar de o singură opinie.

„Informaţia nu este un conţinut comercial. Informaţia de calitate este valoroasă. Ea permite dezbaterea fără confruntare”, a adăugat ea, susţinând cauza presei publice.

Luni, Eric Zemmour, candidat de extremă dreaptă la preşedinţia Franţei şi fost star al canalului de informaţii CNews, a criticat dur ziariştii. Zemmour s-a arătat un susținător al privatizării presei audiovizuale de stat. Astfel, după părerea sa, „serviciul public nu va mai scuipa pe contribuabili în fiecare zi la micul dejun”.

„Condamn afirmaţiile sale foarte dure, care incită la ură”, a replicat Ernotte într-un dialog purtat miercuri la postul de radio France Inter.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri