Activitățile de rutină sunt permise doar cu certificat COVID în Franța, începând de luni

Data publicării:
Femeie intr-un mijloc de transport public în Paris
Parisul ar putea intra în alertă maximă din cauza epidemiei. Foto: Profimedia

Activităţile zilnice uzuale în Franța, cum ar fi mersul la cafenea sau călătoria cu trenul, sunt permise, începând de luni, doar celor care pot dovedi că sunt vaccinaţi, că s-au vindecat sau că au fost testaţi negativ pentru noul coronavirus. Pe tot teritoriul Franței a intrat în vigoare un nou set de măsuri care a stârnit controverse.

Normele mai stricte, care prevăd, de asemenea, obligativitatea vaccinării tuturor lucrătorilor din domeniul sănătăţii până la 15 septembrie, vor fi în vigoare până la jumătatea lunii noiembrie şi se vor aplica tuturor celor care au peste 18 ani.

Adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani vor trebui să prezinte o astfel de dovadă începând cu 30 septembrie, scrie Agerpres, preluând dpa

Restaurantele, autobuzele pe distanţe lungi, avioanele, târgurile comerciale şi unităţile de sănătate se numără printre locurile în care trebuie să se prezinte de acum înainte o astfel de dovadă. De la jumătatea lunii iulie un paşaport digital de sănătate este deja necesar pentru a merge la cinema, a vizita un muzeu sau a participa la un eveniment major.

Cu toate acestea, după cum a precizat duminică ministrul sănătăţii Olivier Veran pentru cotidianul Le Parisien, unele dintre reguli nu vor fi atât de dure cum au fost planificate iniţial, cum ar fi posibilitatea ca un test negativ să rămână valabil până la 72 de ore, în loc de 48. Autotestele sunt, de asemenea, acceptate, cu condiţia ca să fie efectuate sub supravegherea unui profesionist din domeniul medical.

Ultima demonstraţie din weekend împotriva noilor măsuri a atras peste 200.000 de persoane. Proteste în masă au avut loc în fiecare weekend de când preşedintele Emmanuel Macron a anunţat aceste reguli la jumătatea lunii iulie, în încercarea de a opri numărul tot mai mare de noi infecţii cu noul coronavirus.

Dintre cei 67 de milioane de locuitori ai Franţei, aproximativ 63% au primit cel puţin o injecţie anti-coronavirus. Mai mult de jumătate sunt complet vaccinaţi.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri