Afaceristul Marian Kocner, declarat nevinovat în cazul asasinării jurnalistului slovac Jan Kuciak

Data publicării:
Trial concerning the murder of Slovak journalist Jan Kuciak, in Pezinok
Afaceristul Marian Kocner a scăpat de acuzația că ar fi comandat asasinarea jurnalistului slovac Jan Kuciak și a soției sale. Foto: Agerpres / EPA / JAKUB GAVLAK

Omul de afaceri Marian Kocner este nevinovat în cazul uciderii jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak și a logodnicei sale, a decis joi un tribunal slovac. Asasinarea lui Kuciak a generat proteste ample la nivel naţional şi a dus la prăbuşirea guvernului de la Bratislava, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Instanţa a ajuns la concluzia că un alt acuzat este vinovat de participare la crimă, dar nu a găsit nicio dovadă că asasinatul a fost comandat de omul de afaceri Marian Kocner.

În ultima sa pledoarie, din luna iulie, Kocner a respins acuzaţiile formulate contra sa.

„Nu sunt un sfânt, dar nu sunt nici un ucigaş. Cu siguranţă nu sunt un imbecil care nu ar înţelege la ce ar conduce moartea unui jurnalist”, a declarat el în faţa instanţei.

Alături de Kocner tot joi au fost judecaţi doi presupuşi complici, Tomas Szabo şi Alena Zsuzsova.

Jan Kuciak (27 de ani) şi logodnica sa, Martina Kusnirova, au fost împuşcaţi în februarie 2018, la domiciliul lor din satul Velka Maca, într-o execuţie de tip mafiot, după ce jurnalistul scrisese mai multe articole despre corupţia la nivel înalt şi despre relaţiile lui Marian Kocner cu politicieni slovaci.

Jan Kuciak relatase în detaliu şi despre alte cazuri de corupţie. Ultimul articol al său, neterminat, dar publicat postum, a vizat oameni de afaceri italieni prezenţi în Slovacia - printre care Antonino Vadala - şi suspectaţi de legături cu mafia calabreză 'Ndrangheta.

Potrivit actului de acuzare, Marian Kocner ar fi ordonat asasinarea lui Jan Kuciak pentru a se răzbuna pentru articolele acestuia ce detaliau diversele infracţiuni comise de omul de afaceri în domeniul imobiliar.

Dintre cei cinci suspecţi inculpaţi în acest dosar, doi şi-au recunoscut vinovăţia şi au fost deja condamnaţi. La 6 aprilie acest an, fostul militar Miroslav Marcek a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru uciderea prin împuşcare a lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale. Marcek (37 de ani), care nu a fost prezent la pronunţarea sentinţei, şi-a recunoscut vinovăţia.

Anterior, în decembrie 2019, Zoltan Andrusko a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în urma unei înţelegeri cu Parchetul slovac. Conform actului de acuzare, Andrusko avusese rol de intermediar, angajându-l pe Miroslav Marcek şi pe vărul său Tomas Szabo la cererea prietenei sale Alena Zsuzsova, care la rândul său urma ordinele lui Marian Kocner. 

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri