Alegeri în Ucraina. Cum a ajuns un actor de comedie aproape de a deveni președinte

Data actualizării: Data publicării:
volodimir zelenski
Volodimir Zelenski, în sitcomul care l-a făcut celebru Foto: captură video

Aţi vota un actor de comedie drept preşedinte al ţării? E o întrebare la care ucrainenii vor răspunde duminică. În Ucraina se vor desfăşura alegeri prezidenţiale. Poate că actorul Volodimir Zelenski interpretează rolul unui politician într-un serial TV, „Slujitorul poporului”, dar în realitate nu a ocupat vreodată o funcţie administrativă. Campania sa estompează graniţa dintre ficţiune şi realitate şi pare să găsească ecou în rândul alegătorilor: într-un pluton de aproximativ 40 de candidaţi, a reuşit să ocupe primul loc. Reporterul Deutsche Welle i-a vizitat sediul de la Kiev, unde viaţa imită arta. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 17:30.

La următoarele alegeri prezidenţiale, ficţiunea ar putea deveni realitate. Actorul Volodimir Zelenski conduce în sondaje. Stilul campaniei sale e oarecum neconvenţional. Nu salută prietenos mulţimea, nu prea dă interviuri, nici măcar nu prea apare în public. Însă promisiunea de a nu dezamăgi, de a rămâne egal cu sine însuşi, are efect.

volodimir zelenski 2
Actorul de comedie Volodimir Zelenski are cele mai multe șanse să devină noul președinte al Ucrainei

„Bună ziua, oameni buni. Sunt Volodimir Zelenski. Mă aventurez să mă alătur elitei noastre şi să candidez la postul de preşedinte al Ucrainei. S-a spus că sunt un clovn. Da, sunt un clovn - şi sunt mândru de asta. Însă, cu siguranţă, nu sunt singurul” - spune Zelenski.

Dar cine e Volodimir Zelenski, mai exact?

sediu campanie zelenski
Sediul campaniei lui Volodimir Zelenski

Exteriorul clădirii nu-i trădează destinaţia. E sediul campaniei sale şi aici activează mulţi tineri ucraineni. Atmosfera de lucru e deschisă şi modernă - aproape ca o afacere la începuturile sale. Anhelika Ulianova e consultant pentru companii nou-înfiinţate. Acum, ea administrează apariţiile de campanie ale lui Zelenski pe Instagram, ca voluntar. Ca mulţi membri ai generaţiei sale, şi-a investit întreaga încredere în acest candidat.

„Îl ştim de mai multă vreme. E faimos. Şi nimeni n-a auzit vreodată ceva rău despre el, ca persoană”, spune Angelika.

Anhelika nu consideră o problemă totala lui lipsă de experienţă politică şi de contacte politice. Dimpotrivă. „Toată viaţa, şi-a preluat materialul din politică. Vorbeşte, sub masca umorului, despre ce se întâmplă în ţara noastră”, spune tânăra.

Suspiciuni că ar fi marioneta oligarhului Ihor Kolomoiski

Dar oare Zelenski e doar un artist popular care a simţit chemarea de a intra în arena politică a Ucrainei? Unii observatori au îndoielile lor. Îl bănuiesc a fi doar un paravan pentru oligarhul Ihor Kolomoiski, un rival al preşedintelui Petro Poroșenko. Postul TV al lui Kolomoiski a difuzat aproape tot serialul lui Zelenski.

igor kolomois
Actorul Volodimir Zelinski e suspectat că e doar un paravan pentru oligarhul Ihor Kolomoiski

„Nu-l consider o marionetă. Mulţi dintre cei care-l cunosc personal şi l-au văzut la lucru spun că are o voinţă foarte puternică şi un stil dur de a conduce. Va încerca să se distanţeze de Kolomoiski. Înţelege că există un risc”, consideră politologul Volodimir Fessenko.

Însă expertul se îndoieşte că Zelenski ar putea schimba structurile guvernamentale adesea corupte ale Ucrainei. „Zelenski şi serialul lui au creat o îndrăgită, dar falsă imagine politică - aceea că doar un outsider din rândurile poporului poate triumfa asupra sistemului existent. Asta este o iluzie. Nu poate reuşi doar cu o echipă mică”, spune politologul.

O generație care se simte trădată

Pentru tineri ucraineni ca Anhelika, acest lucru este exact ceea ce-i conferă credibilitate lui Zelensky. La cinci ani după revoluţia din Maidan, din Kiev, generaţia ei se simte trădată de politicienii Ucrainei. Procesul de reformă s-a împotmolit.

„Vedem că se repetă totul, pentru a nu ştiu câta oară, de câte ori sunt alegeri. Afişele sunt mai mult sau mai puţin reciclate. Sloganurile şi chiar şi promisiunile electorale sunt mereu aceleaşi. La Volodimir, cel mai bun lucru e că nu ne promite câte în Lună şi-n stele. Are viziuni, are scopuri, dar nu face promisiuni”, spune Anhelika Ulianova.

Anhelika a venit la Kiev din estul Ucrainei, în 2014. La ea acasă, luptele se desfăşoară încă. „Chiar şi în ziua de azi, acolo de unde vin încă se trage. Când m-am întors acasă, de Anul Nou, n-am putut dormi noaptea din cauza împuşcăturilor. La Kiev, războiul a fost uitat cu desăvârşire”, spune tânăra.

ucraina alegeri ulianova
Anhelika Ulianova lucrează ca voluntar la campania lui Volodimir Zelenski

Anhelika ne arată fotografii ale fiului său de şapte ani. În timp ce ea lucrează pentru campanie, el stă la bunici, la doar câţiva kilometri de linia frontului.

„Îl susţin pe Volodimir Zelenski şi pentru că vrea să pună capăt diviziunii dintre populaţiile ucraineană şi rusă din ţara noastră. El nu dezbină şi cucereşte. El uneşte şi mie îmi place asta”, spune Anhelika.

Serialul său de televiziune şi partidul său se numesc, ambele, „Slujitorul poporului”. Şi în serial, şi în partid, Zelenski abordează o cale neobişnuită spre putere în Ucraina. Realitatea şi ficţiunea se întrepătrund. Publicul său va aştepta cu siguranţă rezultatul cu sufletul la gură. Va exista oare o intrare în funcţie în viaţa reală?

Emisiunea „Focus Europa”, o coproducție Digi24-Deutsche Welle, se difuzează la Digi24 vinerea, la ora 23:00, și în reluare sâmbăta, la 17:30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri