Alegeri prezidențiale în Lituania. „Doamna de Fier” a balticilor este favorită

Data publicării:
Dalia Grybauskaite5419651-Mediafax Foto-Silviu Matei

Cunoscută ca „Doamna de Fier” baltică şi pentru fermitatea faţă de marele vecin rus, în criza ucraineană, Dalia Grybauskaite, în vârstă de 58 de ani, ar putea fi realeasă încă din primul tur.

Sondajele de dinaintea alegerilor o creditează cu peste 50% din intenţiile de vot, dar totul depinde de prezenţa la urne - este necesar să depăşească pragul de 50% pentru ca o eventuală realegere să fie validată.

În precedentul scrutin, în 2009, Grybauskaite a fost aleasă în primul tur cu 69,04% din voturile exprimate, prezenţa fiind de 51,67%, scrie Mediafax.

Preşedinta în exerciţiu pare să nu aibă un rival puternic, cota celorlalţi şase candidaţi fiind de aproximativ 10%.

Secţiile de votare au fost deschise la ora locală 7.00 (7.00, ora României) şi vor fi închise la ora locală 20.00 (20.00, ora României). Lituania are 3 milioane de locuitori, este membru al Uniunii Europene (UE) și NATO din 2004. Nu este prevăzut niciun sondaj la ieşirea de la urne, iar datele despre participare urmează să fie comunicate duminică seara.

Dalia Grybauskaite, o personalitate europeană 

Dalia Grybauskaite este laureata Premiului Carol cel Mare în 2013, una dintre cele mai înalte distincţii europene acordate pentru eforturile depuse în favoarea integrării europene.

În 2004, când țara sa a intrat în UE, Dalia Grybauskaite devenea comisar european, mai întâi pentru Educaţie, iar ulterior pentru Buget şi Finanţe.

Odată cu criza din Ucraina, preşedintele Lituaniei s-a făcut remarcată prin declarațiile critice la adresa Moscovei. „Rusia încearcă să recreeze frontierele celui de-al Doilea Război Mondial în Ucraina. Vor urma R. Moldova şi alte ţări”, a spus ea, în martie, o declarație care a surprins la momentul respectiv. Mai mult, Grybauskaite a declarat că Europa în continuare nu este capabilă să înțeleagă ce se întâmplă. 

Înainte de izbucnirea crizei din Ucraina, când liderii europeni încă mai încercau să-l convingă pe președintele Viktor Ianukovici să semneze acordul de asociere cu UE, o înregistrare video a surprins-o pe Dalia Grybauskaite spunându-i fostului lider ucrainean: „Noi am stat o iarnă în frig din cauza Rusiei. Am rezistat”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri