Ambasadorul Poloniei în Israel a fost agresat în plină stradă

Data actualizării: Data publicării:
Marek-Magierowski
Foto: facebook.com/pg/polishembassy.telaviv

Ambasadorul Poloniei în Israel a fost agresat fizic și verbal, miercuri, de către un bărbat. Mai mult, acesta l-a și scuipat pe diplomat. Agresiunea are loc în contextul relațiilor tensionate dintre cele două state.

Marek-Magierowski
Foto: facebook.com/pg/polishembassy.telaviv

Marek Magierowski, ambasadorul Poloniei la Tel Aviv, a fost agresat de un bărbat în apropiere de ambasada din capitala Israelului, transmite Times of Israel.

Agresorul a început să-l înjure și să-l îmbrâncească și la un moment dat l-a scuipat pe diplomat.

Ambasadorul a reușit să-i facă o poză acestuia și mașinii pe care o conduce, în baza căreia agresorul a și fost reținut la scurt timp. El a povestit că a înțeles doar cuvânt „polonez”.

Agresorul are 65 de ani și a spus poliției că a mers la ambasadă ca să e intereseze de o proprietate abandonată în timpul Holocaustului.

Diplomația de la Varșovia a depus plângeri în acest caz, iar ministerul afacerilor externe israelian a transmis poliției să trateze incidentul cu maximă importanță.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a condamnat atacul, pe care l-a catalogat „rasist” și „xenofob”.

Atacul asupra ambasadorului polonez vine în contextul tot mai tensionat din ultima perioadă dintre cele două țări. De altfel, chiar în această săptămână, ministerul de externe polonez a anulat o vizită a unor oficial israelieni în Varșovia, pe motiv că aceștia ar fi dorit să discute despre restituirea proprietăților care au aparținut pe vremuri evreilor.

Tensiunea dintre Israel și Polonia

Cele două țări au de câțiva ani relații tensionate din cauza suspiciunilor de implicare a statului polonez în Holocaust, venitdin partea Tel Avivului.

Guvernul de la Varșovia a adoptat în 2018 un document prin care se interzice în mod expres atribuirea vreunei responsabilități în genocidul din al doilea război mondial a națiunii poloneze.

La scurt timp după acest decret, ambasada Poloniei din Tel Aviv a fost vandalizată cu zvastici și mesaje împotriva țării.

Potrivit unui sondaj, unul din doi israelieni are o opinie negativă despre Polonia, deși majoritatea cetățenilor din această țară consideră că și polonezii au avut de suferit din cauza naziștilor.

În luna februarie a acestui an, premierul polonez a anulat o vizită oficială în Israel, invocând declarațiile premierului Benjamin Netanyahu despre colaborarea Poloniei cu Germania nazistă.

În aprilie, Congresul Mondial Evreiesc a condamnat gestul unor localnici din Polonia de a spânzura o păpușă ce „semăna în mod stereotipic cu un evreu”, în cadrul unei sărbători tradiționale de Paște.

În luna mai, Varșovia a anulat o vizită a unor oficiali israelieni care ar fi intenționat să ridice problema retrocedării proprietăților confiscate în timpul Holocaustului, un subiect pe care Polonia în consideră închis.

Presa israeliană spune că Polonia este singura țară care nu a adoptat legi pentru acordarea de despăgubiri pentru bunurile și proprietăților confiscate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri