Ascensiunea noului Imperiu Austro-Ungar. Politicienii proruși de teapa lui Viktor Orban câștigă teren în Austria și Slovacia (Politico)

Data actualizării: Data publicării:
Herbert Kickl dă mâna cu Viktor Orban
În timpul unei vizite recente la Budapesta, acolo unde s-a întâlnit cu mentorul său, Viktor Orban, Herbert Kickl a spus că vrea să transforme Austria într-o altă Ungarie. Captură foto: Facebook: Herbert Kickl

Herbert Kickl este un politician austriac prorus și antiamerican și un adept al teoriilor conspirației, care susține că un medicament pentru cai este cel mai bun remediu pentru tratarea infecției cu Covid-19 și vrea să transforme țara sa într-o „fortăreață” împotriva migranților, scrie Politico. Kickl este totodată favorit în sondaje pentru a ajunge următorul lider al Austriei și viitoarea mare durere de cap a Europei.

Partidul de extremă dreapta al lui Kickl, Partidul Libertății, are câteva procente peste rivalii lor social-democrați încă din luna noiembrie a anului trecut din cauza creșterii inflației și a numărului tot mai mare de cereri de azil care au provocat nemulțumirea austriecilor față de coaliția de centru-dreapta aflată la putere.

Dacă partidul lui Kickl va ajunge la putere în Austria, acesta va reprezenta o nouă problemă pentru Uniunea Europeană, care deja se străduiește să gestioneze Ungaria, acolo unde premierul naționalist Viktor Orban a preluat controlul asupra tuturor frâielor puterii în mod sistematic și a împiedicat mass-media independentă să își desfășoare activitățile, transformând țara, conform criticilor, într-un stat semi-autoritar în mijlocul UE.

Austria nu este singura țară din regiune care este vulnerabilă în fața ascensiunii „Orbanismului”. Vecina Slovacia se află și ea pe marginea prăpastiei și este în pericol să cadă în capcana renașterii populiste.

fico-orban
Robert Fico și Viktor Orban la Bratislava în 2017. Foto: Profimedia Images

Partidul prorus Smer-SD, al cărui lider - fostul prim-ministru Robert Fico - a fost forțat să își dea demisia după un val de proteste provocate de uciderea brutală a unui reporter de investigații și a logodnicei sale, conduce în sondaje înainte de alegerile anticipate programate pentru luna septembrie.

Fico a promis că va pune capăt sprijinului militar al Slovaciei pentru Ucraina dacă va fi ales.

„Nu am devenit lider de partid ca să conduc în sondaje, ci ca să câștig alegeri”

Oficialii europeni au avertizat că dacă prorușii din Slovacia și Austria câștigă alegerile, Vladimir Putin s-ar folosi de aceste victorii pentru a slăbi efectul sancțiunilor și al eforturilor UE de a sprijini Ucraina.

„Ar fi un dezastru”, a spus un oficial de rang înalt din regiune care lucrează la Comisia Europeană.

Kickl, care a servit ca ministru de interne în coaliția de scurtă durată formată din Partidul Libertății și Partidul Poporului al fostului cancelar Sebastian Kurz, este o figură cunoscută la Bruxelles. Și nimeni nu își aduce aminte de el cu plăcere.

Una dintre primele măsuri luate de Kickl la acea vreme a fost să schimbe numele centrelor de înregistrare pentru migranții care cereau azil în Austria în „centre de plecare”.

Următoarele alegeri generale din Austria sunt programate abia pentru toamna anului viitor, dar din cauza tensiunilor care persistă în interiorul prezentei coaliții conduse de cancelarul Karl Nehammer, al cărui partid se află la opt procente în spatele partidului lui Kickl, există posibilitatea ca următoarele alegeri să vină mai devreme.

„Nu am devenit lider de partid ca să conduc în sondaje, ci ca să câștig alegeri”, a declarat Kickl de curând, care a promis că va folosi dreptul de veto al Austriei în Consiliul European pentru a opri sancțiunile „fără rost” adoptate împotriva Rusiei.

Kickl vrea să transforme Austria într-o nouă Ungarie

În timpul unei vizite recente la Budapesta, acolo unde s-a întâlnit cu mentorul său, Orban, Kickl nu și-a ascuns intenția de a transforma Austria într-o altă Ungarie, țară pe care a lăudat-o, spunând că este un „refugiu pentru autodeterminare națională și opoziție față de intervenția globalistă de la Bruxelles”.

Partidul Libertății al lui Kickl, care a fost fondat de foști naziști în anii '50 și a ajuns cunoscut în întreaga lume în special pentru așa numitul scandal Ibiza care l-a forțat pe predecesorul lui Kickl, Heinz-Christian Strache, să își dea demisia, are de mult timp relații strânse cu Rusia.

Strache a semnat un parteneriat cu partidul Rusia Unită a lui Putin în 2016. Partidul lui Kickl a inițiat zeci de moțiuni proruse în parlamentul austriac de la începutul războiului lui Putin împotriva Ucrainei.

vizita lui Vladimir Putin la Viena în 2018
Vladimir Putin cu Heinz-Christian Strache (dreapta) la Viena în 2018. Foto: Profimedia Images

Multe dintre prioritățile Partidului Libertății sunt legate de identitatea culturală. În una dintre inițiative, partidul a propus ca hanurile din provincie să fie susținute cu subvenții, dar numai dacă servesc „specialități tradiționale și regionale”.

O altă inițiativă presupune ca elevii din locurile de joacă ale școlilor să vorbească limba germană. Astfel de idei sunt ironizate de multe ori în presa din Austria, dar ele par să fie văzute cu ochi buni de o mare parte dintre alegători.

În ultimii 25 de ani, partidul lui Kickl a fost de două ori partener de coaliție și de fiecare dată nu s-a terminat bine pentru membrii partidului, care s-au confruntat cu scandaluri publice și certuri interne.

Acum, obiectivul lui Kickl este clar: să devină un Volkskanzler - cancelar al poporului.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri