Atacatorii voiau să intre pe Stade de France. Mărturiile unor români

Data publicării:
roman stadion

Sebastian Perju, corespondent Digi24: Coșmarul de vineri seară a început aici, la Stade de France, în apropierea porții D a stadionului pe care o puteți vedea în spatele meu, chiar în timpul meciului amical dintre Franța și Germania. Un bărbat, care aparent își cumpărase bilet pentru a intra în arenă, ar fi fost oprit de un steward care a considerat suspect comportamentul acestuia. La 21:20, atacatorul, care era înarmat cu o centură plină cu explozibil, s-a aruncat în aer, iar în urma impactului încă o persoană și-a pierdut viața. La scurt timp după aceea au urmat alte două explozii în apropierea Stade de France, care s-au soldat cu 50 de răniți dintre care 11 în stare gravă. Numărul morţilor ar fi fost mult mai mare dacă atacurile de la stadion ar fi avut loc înainte de începerea meciului. Putea să fie mult mai rău. Dacă ar fi acţionat mai devreme cu o jumătate de oră, ar fi fost mult mai rău. În mod normal e foarte multă lume peste tot. Dacă ar fi făcut-o în acel moment, am fi avut și aici sute de morți.

Pe stadion, spectatorii nu ştiau nimic despre barbariile care se comiteau în exterior, pentru că internetul nu funcţiona prea bine.

În acel moment, la meci asistau 80.000 de persoane, printre care și președintele Francois Hollande, iar o explozie într-un spațiu închis putea să se soldeze cu moartea altor câteva sute de persoane. Totuși, meciul s-a desfășurat până la final pentru a nu stârni mai multă panică printre spectatori.

La meciul amical dintre Franța și Germania asistau și câțiva români stabiliți în Hexagon.

„Am crezut că sunt petarde ale galeriei. Petarde. Dacă auzeam în timpul meciului că sunt bombe, grenade, intra lumea mai rău în panică”, spune unul dintre ei. „În interior totul a fost bine. După finalul meciului am ieșit. În curtea stadionului era îmbulzeală. Am văzut o persoană tăiată pe față”, povestește românul.

„În timpul meciului n-a intrat lumea în panică. După meci, afară, lumea a început să țipe, să fugă. (Reporter: Ce-ați făcut după?) Am fugit și noi și am încercat să ieșim afară. Noi stăm lângă stadion, dar nu puteam să ajungem acasă”, relatează un altul.

Cea de-a două explozie a avut loc la poarta H a arenei, iar la 33 de minute de la prima deflagraţie, un al treilea kamikaze a detonat încărcătura exploziva pe una dintre străzile din jurul stadionului.

Sebastian Perju, corespondent Digi24: Cea de-a treia și ultima explozie din seria celor din Saint Denis a avut loc aici, în vecinătatea unui fast-food din apropiere. Se pare că lucrurile s-ar fi precipitat, atacatorii au fugit din zonă, iar atentatul ce trebuia să aibă loc în interiorul stadionului a eșuat.

Românii care trăiesc în Saint Denis, în apropierea Stade de France, au trăit cu înfrigurare desfășurarea evenimentelor.

„Am rămas închiși în casă de frică. Ne-am temut să nu pățim și noi ce s-a întâmplat aici. Doamne ferește! O groază de oameni morți”, spune unul dintre ei.

„Astea sunt de la bomba artizanală, împlântate prin toți pereții. Mai în față se vede locul pe unde au trecut șuruburile”, arată un alt român.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri