Sari la conținut

Austria nu va expulza diplomați ruși. Motivul pe care îl invocă

Austria nu va expulza diplomaţi ruşi în cadrul scandalului Skripal, spre deosebire de alte 16 ţări din Uniunea Europeană, a anunţat luni guvernul austriac, precizând că doreşte să menţină în calitate de ţară neutră o posibilitate de dialog cu Kremlinul, relatează AFP, citată de Agerpres.

Austria Holds Legislative Elections

Foto: Guliver/GettyImages

Noi susţinem decizia de a-l rechema pe ambasadorul UE de la Moscova, dar nu adoptăm măsuri la nivel naţional. Dorim să menţinem deschise canalele de comunicare cu Rusia”, au indicat într-un comunicat comun cancelarul austriac Sebastian Kurz (foto) şi ministrul afacerilor externe, Karin Kneissl. Ei au adăugat că „Austria este o ţară neutră şi se consideră o punte între Est şi Vest”.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a indicat luni că 14 ţări membre ale UE au decis să expulzeze diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Marea Britanie ca urmare a otrăvirii în această ţară a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia.

De o manieră concertată, 14 ţări din UE au decis să expulzeze diplomaţi ruşi”, a declarat Tusk la Varna (Bulgaria), unde participă la summitul UE-Turcia. „Măsuri suplimentare, care să includă noi expulzări, nu sunt excluse în următoarele zile şi săptămâni”, a adăugat Tusk.

Ţările europene au precizat în comunicate oficiale numărul diplomaţilor expulzaţi. Astfel, Germania, Franţa şi Polonia au declarat persona non-grata patru diplomaţi ruşi, Lituania - trei, iar Italia şi Danemarca - doi. Ministerul Afacerilor Externe român a notificat ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României.

La acţiunea concertată a UE şi SUA s-a raliat şi Ucraina, care a anunţat luni că expulzează 13 diplomaţi ruşi. „În spirit de solidaritate cu partenerii noştri britanici şi aliaţii noştri transatlantici şi în coordonare cu ţările din UE, Ucraina aluat decizia de a expulza de pe teritoriul său 13 diplomaţi”, a precizat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, într-o declaraţie difuzată de biroul său de presă.

Londra a expulzat deja 23 de diplomaţi ruşi, Moscova expulzând un număr egal ca represalii şi anunţând încetarea activităţilor British Council pe teritoriul său.

Sursa: Agerpres