Ce drepturi vor avea cetățenii britanici în România după Brexit

Data publicării:
carmen dan

Dacă Marea Britanie iese din UE fără un acord, românii aflaţi în regat vor avea parte de un tratament similar cu cel primit de britanici în ţara noastră. Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a declarat vineri că setul de măsuri pregătit pentru Brexit este bazat pe principiul reciprocităţii, chiar dacă în Regat locuiesc peste 430.000 de români, iar la noi sunt mai puţin de 2.500 de britabici. Ieşirea Marii Britanii din UE este programată pentru 29 martie.

„Propunerea noastră este ca cetățenilor britanici cu statut Brexit, adică cei care sunt înregistrați în acest moment în România, să le fie acordate permise de ședere, după efectuarea unor verificări minime referitoare la motive de siguranța națională, ordine publică, sănătate publică, precum și cu obligația ca cetățenii britanici și membrii de familie să facă dovada faptului că dețin legal spațiul de locuit și mijloace de întreținere.
Dreptul de ședere temporară pe teritoriul României se va asigura pentru o perioadă maximă de 5 ani.
La împlinirea perioadei de 5 ani de reședință continuă în România, cetățenii britanici vor avea dreptul să solicite un permis de ședere pe termen lung.
De asemenea, permisele de conducere emise de autoritățile britanice vor fi recunoscute în România atât în trafic, cât și pentru preschimbare, la fel ca și până acum”, a precizat Carmen Dan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri