CEDO condamnă Marea Britanie într-un caz de păstrare a datelor biometrice

Data actualizării: Data publicării:
CEDO_cedh_39553_16_382_2009-07-02

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Marea Britanie pentru că a păstrat pe termen nelimitat datele biometrice ale unui bărbat condamnat pentru conducere în stare de ebrietate, fără a-i oferi posibilitatea de a solicita ştergerea lor, transmite joi AFP.

Bărbatul, rezident în Irlanda de Nord, fusese condamnat pentru conducere în stare de ebrietate, condamnare ce i-a fost ştearsă din cazier în 2013.

În cadrul procedurii, poliţiştii l-au fotografiat, l-au amprentat şi i-au prelevat o mostră de ADN.

La cererea reclamantului, mostra de ADN a fost distrusă în 2015, dar poliţia a păstrat, "fără limită de timp", profilul genetic (sub formă de date numerice), precum şi clişeul şi amprentele digitale ale bărbatului, care ceruse fără succes ştergerea lor.

În decizia sa, CEDO notează că majoritatea statelor membre ale Consiliului Europei au pus la punct prevederi care "limitează durata de păstrare a datelor biometrice (...) ale persoanelor (...) vinovate de o infracţiune", pe câtă vreme Marea Britanie este "unul din puţinele state care autorizează păstrarea fără limită de timp a profilurilor ADN".

Conform CEDO, dacă un stat autorizează păstrarea pe termen nedefinit a datelor biometrice individuale, trebuie să propună "garanţii efective" prin care persoanele respective să poată solicita ştergerea lor definitivă.

Potrivit Curţii de la Strasbourg, datele biometrice şi fotografia reclamantului au fost păstrate "fără să se ţină cont nici de gravitatea infracţiunii comise, nici de necesitatea de a (le) păstra pe termen nedefinit".

În plus, reclamantul nu a avut nici "posibilitatea de a cere" ştergerea lor, întrucât legislaţia britanică nu oferă "nicio dispoziţie" atunci când păstrarea lor nu mai este necesară, precum în cazul de faţă, mai arată CEDO, constatând încălcarea de către statul britanic a art. 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului, referitor la respectarea vieţii private şi de familie.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri