Comisia Europeană cere României să reglementeze activitatea de lobby pentru parlamentari. Raport privind statul de drept

Data publicării:
Plenul Parlamentului.
Plenul Parlamentului. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia Europeană recomandă României, în raportul privind situaţia statului de drept, să ia măsuri în special la nivel operaţional, pentru a răspunde preocupărilor rămase privind investigarea şi judecarea infracţiunilor, inclusiv cele de corupţie. De asemenea, raportul cere țării noastre să reglementeze activitatea de lobby pentru parlamentari. În același timp, în capitolul din raport dedicat țării noastre se arată că România a făcut progrese semnificative în întărirea dispozitivelor pentru asigurarea independenţei sistemului judiciar şi în abordarea provocărilor operaţionale ale DNA.

România a făcut progrese semnificative în privinţa revizuirii legilor justiţiei pentru a întări dispozitivele pentru asigurarea independenţei sistemului judiciar, inclusiv pentru a reforma regimul disciplinar pentru magistraţi, se arată în capitolul dedicat țării noastre în raportul privind statul de drept în UE.

De asemenea, raportul indică unele progrese și în luarea de măsuri pentru a răspunde preocupărilor rămase privind investigarea şi judecarea infracţiunilor în sistemul judiciar, ţinând cont de standardele europene şi de opiniile relevante ale Comisiei de la Veneţia.

Pe de altă parte, menţionează textul citat de Agerpres, nu s-au înregistrat progrese în privinţa introducerii de reguli de lobby pentru membrii parlamentului şi nici în consolidarea regulilor şi mecanismelor pentru a creşte guvernanţa independentă şi independenţa editorială a serviciilor media publice ţinând cont de standardele europene din domeniu.

Raportul cere României să ia în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia

În acelaşi timp, s-au înregistrat progrese semnificative în abordarea provocărilor operaţionale ale Directoratului Naţional Anticorupţie (DNA), inclusiv în ceea ce priveşte recrutarea procurorilor, şi unele progrese în monitorizarea îndeaproape a noului sistem de investigare şi judecare a infracţiunilor de corupţie în sistemul judiciar.

Raportul mai menţionează că România nu a făcut progrese în continuarea eforturilor de înfiinţare a unui institut pentru drepturile omului, ţinând cont de Principiile de la Paris.

Pe această bază, Comisia Europeană recomandă României, reamintind angajamentele luate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) legate de anumite aspecte ale sistemului judiciar, cadrului anticorupţie şi procesului legislativ să încheie procesul iniţiat în vederea luării în considerare a recomandărilor conţinute în opinia Comisiei de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei, în special finalizând evaluarea efectuată de comisia de experţi la nivel înalt.

De asemenea, României i se recomandă să ia măsuri, în special la nivel operaţional, pentru a răspunde preocupărilor rămase privind investigarea şi judecarea infracţiunilor în sistemul judiciar, inclusiv cele de corupţie.

Reguli privind activitatea de lobby pentru parlamentari

În acelaşi timp, Comisia aşteaptă ca România să continue eforturile pentru a asigura resurse umane adecvate pentru sistemul de justiţie, inclusiv pentru serviciul procuraturii, ţinând cont de standardele europene privind resursele pentru sistemul judiciar.

România este somată să introducă, „fără noi întârzieri, reguli privind activitatea de lobby pentru membrii Parlamentului”.

Altă recomandare din raport vizează intensificarea eforturilor pentru consolidarea regulilor şi mecanismelor pentru a spori guvernanţa independentă şi independenţa editorială a serviciilor media publice ţinând cont de standardele europene în domeniu.

În acelaşi timp, Comisia recomandă intensificarea eforturilor de a asigura consultări publice efective înainte de adoptarea de legislaţie. Nu în ultimul rând, se recomandă intensificarea eforturilor pentru a obţine acreditarea Institutului naţional pentru drepturile omului.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri