Cum obțin kosovarii viză de Uniunea Europeană

Data actualizării: Data publicării:
vize schengen kosovo

O vacanță sau chiar o escapadă spontană pe continent e un lucru pe care mulţi dintre noi, cei din Uniunea Europeană, îl considerăm normal şi de la sine înţeles. E o libertate de care mulţi dintre locuitorii din Kosovo nu se pot bucura. Ţara şi-a dobândit independenţa acum doar 11 ani. Aşa că, deocamdată, cetăţenii din Kosovo au nevoie de vize ca să călătorească în ţările europene, iar aceste vize nu sunt mereu uşor de obţinut. Situația amintește cumva de cea a României, în urmă cu ceva ani, când și ea aștepta la porțile Europei. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.

Situaţia cu vizele din Kosovo a devenit un fel de subiect de glumă la nivel naţional, glumă care constituie un foarte necesar antidot pentru durerile de cap provocate de birocraţie.

Când kosovarii fac o excursie, încep să aibă aventuri încă dinainte de plecare. Un întreg serial de televiziune e dedicat grelelor încercări prin care trebuie să treci pentru a obţine o viză pentru spaţiul Schengen.

Şi s-au difuzat deja trei sezoane, spune Lulzim Bucolli, care îl interpretează pe şeful cu aer de gangster al unei agenţii care obţine vize. Episoadele sunt inspirate dintr-o realitate dură.

Lulzim Bucolli, actor: „Pentru o călătorie de cinci zile în Austria, a trebuit să pierd o săptămână cu adunarea documentelor. Şi acelaşi lucru se întâmplă de fiecare dată”.

Genc Berisha, director: „Ştim de cazuri în care s-a cerut certificatul de deces al bunicului sau un certificat de căsătorie. Ne-am inspirat din aceste cazuri şi le-am dat o tentă comică”.

Realitatea ajunge subiect de sitcom

În Kosovo, agenţii specializate organizează programări la consulate - cu cât mai rapid, cu atât mai scump, taxarea ajungând chiar şi 150 de euro pentru „serviciu expres". Şi au mereu cozi lungi în faţa uşii. Un pic de umor face timpul să treacă mai repede.

„Îmi place serialul. Înfăţişează trista realitate într-un registru comic”, spune o femeie.

„Azi am fost în interiorul ambasadei, ca să solicit o viză, şi m-am simţit de parcă aş fi jucat în serial”, mărturisește un bărbat.

„Boicotez ţările din spaţiul Schengen de 10 ani, pentru că nu-mi acordă libertatea de a călători”, spune un altul.

Cine are nevoie de bunăvoința ambasadorilor

Într-un episod, câţiva ambasadori sunt invitaţi la deschiderea unei astfel de agenţii - căreia i se face mare reclamă, într-o engleză stricată, ca fiind un mare pas în faţă pentru Kosovo. Pentru ca acest concept al de afaceri al personajului să funcţioneze, el are nevoie de bunăvoinţa lor.

Cineva, oricum, poate profita de pe urma problemelor kosovarilor cu vizele.

Lulzim Bucolli, actor: „Consider că modul în care ne tratează consulatele e inuman. Te simţi inferior cetăţenilor Uniunii Europene. Iar această izolare dăuneauză şi economiei”.

Personajele din serial promit că locuitorii din Kosovo se vor putea bucura curând şi ei de libertatea de a călători - începând cu anul 2076! Până atunci, mai e timp pentru multe alte sezoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri