Sari la conținut

Trei cutremure, între care două puternice, au zguduit centrul Italiei. Oamenii sunt speriați

Cel puţin o persoană a murit şi mai mulţi oameni au fost răniţi, printre care un copil aflat în stare gravă, în urma a trei seisme care au afectat miercuri după-amiază şi în noaptea de miercuri spre joi centrul Italiei.

ACTUALIZARE. Un al treilea cutremur, cu magnitudine de 4,6, s-a produs în jurul miezului nopții. 

Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs, în jurul orei locale 19:11, în centrul Italiei, în apropiere de Perugia şi s-a resimţit la Roma. În aceeaşi zonă, la ora locală 21:18, s-a produs un al doilea seism. Anunţată iniţial de 6,1-6,2, magnitudinea a fost revizuită la 5,9. Până acum se vorbeşte doar despre doi răniţi. Este aceeaşi zonă în care numeroase localităţi sunt evacuate după ce au fost distruse de cutremurul de 6,2 din luna august.


ACTUALIZARE. Sergiu Balaban, jurnalist stabilit în Italia, a declarat că cele două cutremure au provocat panică, oamenii neştiind cum să reacţioneze. „Toată Italia stă cu gîndul la Amatrice. La primul cutremur eram în stare de şoc, la al doilea se auzeau strigăte”, a povestit el la Digi24. Detalii, aici.


 

Primul seism a avut loc la 9,3 kilometri adâncime, într-o zonă muntoasă şi s-a simţit inclusiv în capitala Roma. Presa din Peninsulă spune că acesta, cu o magnitudine de 5,4, nu a provocat pagube importante. Nu au fost înregistraţi nici răniţi.

Centrul Naţional italian pentru Vulcanologie a anunţat că epicentrul a fost localizat în apropiere de Macerata, lângă Perugia.

Seismul a fost resimţit din Perugia, în Umbria, şi Roma şi până în Aquila (centru), o localitate devastată de un sângeros cutremur în 2009. Primarul din Aquila a declarat că nu s-au raportat imediat pagube.

Cotidianul La Repubblica scrie că primul seism a fost urmat de alte două de intensitate mai mică, probabil replici. Este vorba de unul cu magnitudinea 3,0 la ora locală 19:55 şi altul de 3,4 la 20:39.

Două ore mai târziu, la 21:18, al doilea cutremur important care s-a produs în aceeaşi zonă a avut intensitatea de 5,9. Conform şefului Protecţiei Civile, Fabrizio Curcio, două persoane au fost rănite la Visso.

Sute de locuinţe au rămas fără energie electrică după ce s-au prăbuşit mai mulţi stâlpi de reţea. Autorităţile au anunţat că şcolile din Macerata, L'Aquila, Camerino, Assisi, Bastia Umbra, Terni, Rieti, Ascoli Piceno, Perugia, Teramo şi Castelli vor fi închise joi, în timp ce localnicii spun că ar exista numeroase clădiri prăbuşite, dintre cele grav afectate de cutremurul din luna august.

cutremur italia corierre

Foto: roma.corriere.it/

La Roma, sediul Regiunii Lazio a fost evacuat după ce în pereţi au apărut crăpături iar partida de fotbal din Serie A dintre Lazio Roma şi Cagliari a fost întreruptă.

Hundreds Dead In Italian Earthquake As Teams Search For Survivors

Foto: Gulliver/GettyImages

În urmă cu două luni, un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs aproximativ în aceeaşi zonă. Mai mult de 300 de oameni au murit atunci. 11 erau români. Amatrice şi alte localităţi vecine au fost complet distruse şi nu mai sunt locuite în acest moment.