Sari la conținut

Cutremure în Italia | Mișcarea solului, vizibilă din satelit

Mișcările seismice care au zguduit centrul Italiei la sfârșitul acestei săptămâni au provocat deplasări de mai mulți centimetri ale solului în unele zone afectate, potrivit Agenției Spațiale Europene (ESA).

Considerable Damage To Historic Town As 6.6 Magnitude Earthquake Hits

Foto: Gulliver/GettyImages

Cercetătorii italieni au identificat aceste deplasări „semnificative” ale pământului în imagini captate de sateliții Copernicus Sentinel-1, se arată într-un comunicat preluat de Agerpres.

„O deplasare spre est de aproximativ 40 de centimetri a fost localizată în zona Montegallo, în timp ce o altă deplasare spre vest de circa 30 de centimetri a fost detectată în regiunea Norcia”, se precizează în comunicatul ESA.

În Castelluccio, pământul s-a scufundat cu aproape 60 de centimetri, în timp ce la Norcia s-a ridicat cu aproape 12 centimetri, arată ESA.

Cutremurul cu magnitudine de 6,5 grade pe Richter, cel mai puternic înregistrat în țară din 1980, a avut loc în dimineața zilei de 30 octombrie în centrul Italiei. În urma acestuia, experţii italieni spun că pământul s-a deformat pe o suprafaţă de 600 de kilometri pătraţi.

Potrivit cercetătorii ESA, peninsula Italică este predispusă cutremurelor ca urmare a coliziunii a două plăci tectonice africană și euro-asiatică.

Circa 40.000 de persoane au fost evacuate din casele lor care au suferit pagube sau din precauție.