Amenințări cu moartea la adresa lui Szijjarto. Ministrul ungar de externe s-a întâlnit cu Kuleba în vestul Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
Dmitro Kuleba s-a întâlnit cu Peter Szijjarto înaintea summitului UE unde se dorește deblocarea unui ajutor destinat Kievului
Dmitro Kuleba s-a întâlnit cu Peter Szijjarto înaintea summitului UE unde se dorește deblocarea unui ajutor destinat Kievului. Foto: Profimedia

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba salută luni „caracterul constructiv” al unei reuniuni cu omologul său ungar Peter Szijjarto, odată cu apropierea unui summit al Uniunii Europene (UE) în vederea deblocării unui ajutor destinat Kievului, și căruia Budapesta i se opune, relatează AFP.

„Vreau să insist asupra punctului principal al acestei conversaţii - francheţea, sinceritatea şi caracterul constructiv”, a declarat şeful diplomaţiei ucrainene într-o conferinţă de presă, la Ujhorod (în vestul Ucrainei).

Un summit extraordinar este prevăzut joi la Bruxelles, unde este preconizată şi o întrevedere între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul ungar Viktor Orban.

Peter Szijjarto s-a întâlnit luni cu Dmitro Kuleba pentru a pregăti întâlnirea dintre Zelenski și Orban, în vederea „găsirii unor soluţii” la diferende şi deblocării unor decizii UE cruciale pentru Ucraina”, notează AFP, citată de News.ro.

Peter Szijjarto nu a fost niciodată în Ucraina de  când Rusia a pornit invazia, însă a fost în mai multe rânduri la Moscova.

La Ujhorod trăiește o comunitate maghiară importantă.

Măsurile de securitate au fost consolidate, după ce ministrul ungar a primit o scrisoare în care era ameninţat cu moartea.

Şeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, a fost prezent la întâlnirea şefilor diplomaţiilor ucraineană şi ungară.

Budapesta a trimis în acest weekend o nouă propunere Bruxellesului, unde au loc negocieri în vederea deblocării unui ajutor financiar destinat Ucrainei, la summitul UE care va avea loc joi, la Bruxelles, dezvăluie cotidianul britanic Financial Times (FT).

Guvernul ungar se declară pregătit să aprobe ca bani din bugetul UE să fie destinați Ucrainei, dar cu condiţia să obţină posibilitatea unei revizuiri a acestuia.

Premierul naţionalist ungar Viktor Orban, singurul lider din UE care menţine relaţii strânse cu Kremlinul după invazia Ucrainei, s-a opus în decembrie, prin veto, plăţii unui ajutor în valoare de 50 de miliarde de euro - pe o perioadă de patru ani - Ucrainei devastate de război.

El s-a declarat ulterior pregătit să susţină Kievul, însă în afara bugetului UE, şi cu condiţia unei revizuiri anuale.

Summitul extraordinar al UE de joi are scopul să găsească un compromis la această problemă.

Viktor Orban a refuzat să voteze deschiderea negocierilor de aderare la UE ale Ucrainei şi a părăsit sala, pentru ca şefii de state şi de guverne să ia această decizie, într-un vot la summitul din decembrie.

El repetă neîncetat că Ucraina nu poate obţine o victorie împotriva Rusiei şi pledează în favoarea negocierii unei încetări  a focului cu Moscova.

Bruxellesul a pregătit - în cazul în care nu se ajunge la nicio soluţie joi - un document prin care le cere şefilor de state şi de guverne ai celorlate 26 de state membre UE să ameninţe în mod public Ungaria cu privarea de toate fondurile europene care revin Budapestei, dezvăluie FT.

UE vrea să exercite astfel presiuni asupra Budapestei - „punerea în pericol a monedei” ungare şi zdruncinarea încrederii investitorilor -, potrivit FT.

„Ungaria nu va ceda!”, a răspuns într-o postare pe Facebook ministrul ungar însărcinat cu Afaceri Europene Janos Boka.

El dă asigurări că Budapesta a participat mereu la ”discuţii în mod constructiv”.

Însă, la Bruxelles, diplomaţi nu-şi ascund nerăbdarea faţă de un Viktor Orban imprevizibil, ale cărui revendicări se schimbă de la o săptămână la alta.

Tensiunile dintre cele două ţări nu sunt noi, relaţiile lor diplomatice s-au deteriorat înaintea invaziei Ucrainei de către Rusia, după ce Ucraina a adoptat, începând din 2017, o serie de măsuri controversate cu privire la învăţământul în limba ucraineană.

Kievul a încercat să potolească aceste tensiuni şi a adoptat recent o lege care protejează drepturile minorităţilor etnice din Ucraina - un pas pe care Guvernul ungar l-a respins, considerându-l insuficient.

Peste 10.000 de maghiari trăiesc în Transcarpatia, o regiune situată în vestul extrem al Ucrainei, care s-a aflat sub controlul Budapestei până la Primul Război Mondial.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri