E. Hurezeanu: E greu de crezut că asistăm la punerea în pagină a unui război civil, ucrainenii sunt obișnuiți cu aceste oscilații

Data publicării:
ucraina - 6259522-AFP Mediafax Foto-Sergei SUPINSKY-1

Mii de oameni protestează în continuare în Ucraina, manifestanții sunt pregătiți pentru încă o noapte de proteste în Piața Independenței din Kiev, relatează corespondentul Digi24, Raluca Lunculescu.

Protestează în primul rând cei din vest, la Kiev - cum s-a întâmplat și la București în anii 90 - e un fief al clasei de mijloc prooccidentale, care cunoaște avantajele apropierii de UE, le vrea. În adâncul estic al Ucrainei, în marile bazine carbonifere, în zona de industrie grea a comunismului, sunt însă regiuni rusofone controlate însă de oligarhi apropiați de Ianukovici. Sistemul politic ucrainean după 1991 s-a bazat pe unul clientelar, foarte bine desenat, unde oligarhii jucau un rol major. Oligarhii se despart încet, încet de orientarea exclusiv prorusă. Sunt și ei criticați, propaganda Rusiei critică sistemul oligarhic din Ucraina, care a ținut pe loc țara și din direcția unei mai mari atașări la Rusia. Oligarhii ucraineni erau mulțumiți cu status quo-ul dintre lumi al Ucrainei. Acum problema e că lumea estică a câștigat în partida cu UE, Ianukovici a avut mai multe motive să nu accepte semnarea acordului cu UE”, a explicat Emil Hurezeanu.

„Viktor Ianukovici este pragmatic, a încercat să consolideze sistemul gri, care îi cerea să obțină maximum de avantaje și de la Est și de la Vest. Sistemul clientelar ucrainean nu a funcționat cu forța disciplinară impusă de Vladimir Putin după ce a ajuns la Kremlin. Atunci el i-a chemat pe oligarhi și le-a tăiat buzunarele și s-a terminat cu ei, știm în ce fel. Unii s-au arondat, alții au sfârșit destul de rău”, a adăugat el.

„E greu de crezut că asistăm la punerea în pagină a unui război civil, ucrainenii sunt obișnuiți cu aceste oscilații. După ce s-a întâmplat în Parlament, observăm că aici funcționează o oarecare maturizare a clasei politice. Președintele Parlamentului, care e din partidul lui Ianukovici, a acceptat depunerea unei moțiuni de neîncredere în Guvern, iar oastea lui Ianukovici a adunat destui deputați. O altă soluție ar fi ca UE să destindă puțin criteriile. Este prea mare miza și țara, iar dacă dorința UE este într-adevăr de a avea mai aproape Ucraina și a păstra stabilitate la frontierele ei, atunci mai bine ar fi să se procedeze așa”, a subliniat Emil Hurezeanu.

„Rușii sunt în Egipt, în Siria, în Liban, în Iran, au pus, practic, o amprentă puternică pe toate zonele sensibile în care amprenta SUA era de neocoolit, și în Orientul Apropiat și în Europa de Est. Ucraina a fost o miză a SUA. Exista o teorie a democratizării Mării Negre, a influenței americane prin intermediul României în direcția conflictelor înghețate. Orice scindare a teritoriului Ucrainei, cu conflicte militare, cu tensiuni, ne va privi în mod nemijlocit ca țară NATO și europeană”, a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”