Electrocasnice cu consum mai mic de energie. UE vrea ca aparatele să se oprească automat atunci când nu sunt folosite

Data publicării:
electronice regula

De la televizor, la consolă, laptop sau filtru de cafea, toate gadgeturile fără de care nu ne-am putea imagina viaţa folosesc energie chiar şi când nu sunt folosite.

Spre exemplu, un televizor conectat la internet în permanenţă are un consum ascuns de 48 de kilowaţi pe an - echivalentul unui bec de putere mică.

Puţini sunt însă interesaţi de acest aspect atunci când cumpără electronice.

„Stau foarte mult pe anumite aplicații, precum Facebook. Folosesc foarte multe aplicații de pe smart tv fără a mai fi necesar un laptop sau un telefon pentru acest lucru”, spune Marius Cristea, reprezentantul unui magazin de electronice.

Pentru a reduce risipa de energie, Comisia Europeană a interzis de la începutului anului producătorilor de electronice şi electrocasnice să mai vândă modemuri, televizoare sau cafetiere care consumă mult curent.

Dacă electronicele se vor închide automat dacă nu sunt folosite timp de câteva minute, utilizatorii vor economisi astfel 182 de lei pe an, echivalentul a două facturi la energia electrică.

Reglementările europene se aplică şi automatelor de cafea. Filtrele care păstrează cafeaua caldă şi timp de o oră vor fi înlocuite de unele care se sting în 5 minute, iar espressoarele în 40 de minute. Există însă şi riscul ca economia pe care o facem atunci când reducem consumul de energie să fie anulată de scumpirea electrocasnicelor noi.

„Prețul produselor va crește, mai ales la electrocasnice care au acum un preț mic, iar materialele de fabricație nu costă așa mult”, spune Marius Cristea.

Până la apariţia noilor aparate pe piaţă, comercianţii au timp să vândă stocurile existente.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri