Emil Hurezeanu: Situația ar fi putut degenera până la un conflict civil în care vocea Rusiei ar vedea începutul unui război civil în întreaga Europă

Data publicării:
hure-4

Preşedintele Ucrainei a acceptat, de asemenea, formarea unui guvern de uniune naţională în următoarele zece zile.

Jurnalistul Emil Hurezeanu a comentat, la Digi24, evenimentele din Ucraina și pasul înapoi făcut de președintele Ianukovici, care a acceptat organizarea de alegeri generale anticipate.

„Este un început de soluție rațională, care i se cere, de altfel, în termenii aceștia – alegeri anticipate și restabilirea unei situații constituționale asemănătoare cu cele din 2004, când președintele avea puteri mai limitate în comparație cu Parlamentul. De asemenea, guvernatorii de provincie nu erau numiți de președinte, așa cum se întâmplă acum în Ucraina, după modelul Rusiei. (...). Putin a schimbat regulile jocului, iar Ianukovici l-a copiat în aceste sistem al verticalei de putere, care în Ucraina a declanșat, practic, un război civil. Situația ar fi putut degenera până la un conflict civil în care vocea Rusiei, de exemplu, ar vedea începutul unui război civil în întreaga regiune, dacă nu cumva în întreaga Europă. Este o alarmă mult exagerată, dar când începe un astfel de război civil, nu știi când, cum și unde se sfârșește”, a precizat Emil Hurezeanu.

„Rusia este foarte implicată în evoluțiile din Ucraina, într-un anumit sens, în sens unilateral, într-un sens care îl avantajează pe Ianukovici și regimul autoritar. Uniunea Europeană nu a fost destul de implicată, dar UE a trezit dorințele de libertate, de progres liberal, de capitalism fără față de oligarh, a fixat un barem de mai puțină corupție”, a mai spus jurnalistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri