Este anul 2025 și criza alimentară lovește Europa. Care este cel mai negru scenariu pentru care se pregătește UE

Data publicării:
colaj incendiu, jafuri, revolte, proteste ale fermierilor în Europa
Faptul că în una dintre cele mai bine aprovizionate regiuni din lume se fac astfel de simulări arată că guvernele sunt din ce în ce mai îngrijorate de securitatea alimentară a Europei. Colaj foto: Profimedia Images

În jur de 60 de oficiali guvernamentali și ai Uniunii Europene, experți în securitatea alimentară, reprezentanți din industrie și câțiva jurnaliști au participat luna trecută la Bruxelles la simularea unui scenariu sumbru: situația în care Europa se va confrunta cu una dintre cele mai grave crize alimentare din istoria recentă, relatează Bloomberg.

Forța combinată a El Nino și La Nina a distrus recolta de soia din America Latină. Fermierii ruși și ucraineni se luptă unii cu alții. Indonezia a interzis exportul de ulei de palmier pentru Europa, iar China caută cu disperare să importe grâne. Regiunea mediteraneeană arată aproape ca un deșert.

Este anul 2024. „Criza alimentară în Europa? Singura întrebare este când [va avea loc], dar ei nu ascultă”, spune o voce înregistrată. Publicul ascultă cu atenție.

Coliziunea acestor evenimente dramatice nu a avut loc încă, dar simularea care a fost prezentată la Bruxelles este menită să îi ajute pe oficiali și experții din sectorul alimentar să propună politici care ar putea preveni un astfel de scenariu.

La câteva străzi depărtare de clădirea în stil Art Déco în care a avut loc întâlnirea, fermierii protestau tot mai vehement împotriva Uniunii Europene și perturbau aprovizionarea supermarketurilor.

Belgium: BELGIUM BRUSSELS EUROPEAN FARMERS PROTEST
Fermierii furioși au aprins focuri în fața Parlamentului European, după ce cu o zi înainte au intrat cu tractoarele în Bruxelles. Foto: Profimedia Images

Spațiul în care a fost prezentată simularea nu arăta deloc ca un buncăr sau un subsol securizat dintr-o zonă de război, dar imaginile derulate pe ecran cu secete, inundații și revolte de stradă acompaniate de muzica amenințătoare au dat un aură urgentă întregii prezentări.

Faptul că în una dintre cele mai bine aprovizionate regiuni din lume se fac astfel de simulări arată că guvernele sunt din ce în ce mai îngrijorate de securitatea alimentară a țărilor europene. În doar patru ani, mai multe șocuri au transformat felul în care hrana este cultivată, distribuită și consumată.

Pandemia de coronavirus, invazia Rusiei în Ucraina și perturbarea căilor principale de transport au afectat lanțurile de aprovizionare și au dus la o explozie a prețurilor. Vremea extremă și imprevizibilă produce acum tot mai des probleme în agricultură.

Oficialii au ajuns să nu se mai întrebe dacă o criză alimentară va avea loc, ci cu cât de multe crize s-ar putea confrunta Europa în același timp.

Europa pare a fi într-o poziție de invidiat. Este unul dintre cei mai mari furnizori de alimente – de la grâne la lactate, carne de porc și ulei de măsline – iar nivelul nesiguranței alimentare este cel mai scăzut.

În medie, doar 14% din cheltuielile unei familii din Europa a mers înspre alimente în 2021, în comparație cu aproximativ 60% în Nigeria și 40% în Egipt.

Există, totuși, și vulnerabilități. Incidentele climatice și vremea extremă îi afectează cu regularitate pe fermieri, iar Europa a înregistrat pierderi economice de 50 de miliarde de euro în 2022. Prețul îngrășămintelor și al energiei necesare în agricultură au crescut enorm după declanșarea războiului din Ucraina.

seceta-europa-profimedia5
Seceta în Europa. Foto: Profimedia Images

Simularea continuă - este anul 2025, acum. Hoții încep să ia cu asalt supermarketurile, poliția nu mai face față revoltelor de stradă care se răspândesc în toate orașele europene, oamenii nu mai găsesc pește și carne la magazin, iar fermele de animale intră în faliment.

Este Uniunea Europeană un vas care se scufundă, întreabă una dintre persoanele care apar în videoclip? Este vina „elitelor liberale”, spune altcineva.

Pentru a găsi soluții, participanții s-au împărțit în grupuri în care fiecare persoană a primit un rol – de la un fermier care face lobby la nu membru de sindicat din sectorul alimentar. În cadrul fiecărui grup, participanții au trebuit să elaboreze politici: de la gestionarea crizelor și dezvoltarea rezervelor de hrană până la furnizarea de alimente pentru cei mai vulnerabili.

Alte subiecte aduse în discuție au fost bioterorismul, gestionarea dezinformării și pregătirea pentru răspândirea bolilor transmise de la animale - „o problemă uriașă care riscă să devină încă și mai mare”, potrivit lui Katja Svensson, consilier al Miniștrilor Consiliului Nordic.

În realitate, puține guverne europene sunt pregătite să gestioneze viitoarele crize alimentare. „Am trăit în criză în ultimii trei ani. Mai sunt multe lucruri de făcut la fiecare nivel. Crizele vor veni tot mai repede și mai tare”, a spus Chris Hegadorn, un fost diplomat american care a organizat evenimentul.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri