EXCLUSIV. Primăria din Kiev a devenit casa protestatarilor

Data publicării:
Proteste violente Kiev Ucraina 25 noiembrie 2013 3 -AFP Mediafax Foto-Alexander KHUDOTEPLY

De cinci zile, primăria din Kiev nu mai e locul de muncă al primarului. Clădirea, aflată la doi paşi de Piata Independenţei, e ocupată zi şi noapte de protestatari. La intrare, grupuri de oameni aşteaptă să-şi facă loc înăuntru.

Din rândul protestatarilor au apărut şi câţiva lideri care organizează totul în clădire. Au ocupat două etaje, unde oamenii pot veni să mănânce, să primească îngrijiri medicale, informaţii despre ce se mai întâmplă cu revolta sau chiar să doarmă. Condiţiile sunt minime: câteva pături aruncate pe jos, grămezi de haine groase pentru cei care stau în stradă şi mâncarea împărţită din mână în mână. Totul vine din donaţii.

Cât despre primarul Kievului...„A dispărut, din câte am înţeles eu. Dumnezeu ştie unde e!”, spune o tânără.

Cei care au ajuns să coordoneze tot ceea ce se întâmplă în primărie spun că au grijă ca nimic să nu fie distrus. În Ucraina, legea permite ocuparea sediului unei instituţii a statului, dacă sunt cel puţin o mie de oameni care fac acest lucru şi care formează un aşa-zis consiliu local. E legea care, de altfel, îi impiedica pe poliţişti să evacueze primăria cu forţa.

Protestatarii din Kiev nu vor să piardă primăria. Şi nu doar ca simbol al revoltei lor împotriva regimului, ci pentru că aici îşi reîncarcă bateriile.

Anul acesta, bradul de Craciun de la Kiev nu a fost împodobit cu ornamente şi lumini, ci cu steaguri şi cu mesaje antiguvernamentale. Pentru 2014, ucrainenii care sunt aici în piaţă spun că îşi doresc un singur lucru: un nou preşedinte şi un nou premier.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri