Familia „obișnuită” de la nr 35. Un cuplu din Slovenia a spionat ani de zile pentru Rusia, chiar sub nasul prietenilor și colegilor

Data actualizării: Data publicării:
spioni ruși arestați în SLovenia
Maria Mayer și Ludwig Gisch au devenit țintele uneia dintre cele mai secrete și bine coordonate operațiuni a poliției și a serviciilor slovene de informații din istoria recentă a țării. Captură foto: Infobae

Un cuplu din Slovenia, care părea o familie obișnuită cu doi copii, era de fapt o echipă de spioni ruși, ziși și „ilegali”, relatează The Guardian. Cea mai mare operațiune a poliției și a serviciilor de informații slovene din istoria recentă a țării a dezvăluit că cei doi agenți secreți ar putea face parte dintr-o rețea mult mai vastă de spioni care se extinde pe mai multe continente.

Maria Mayer și Ludwig Gisch s-au stabilit în capitala Sloveniei, Ljubljana, în 2017, împreună cu cei doi copii mici ai lor. Oamenii care i-au întâlnit au de obicei numai lucruri bune de spus despre ei - nou-veniții din America Latină erau prietenoși, fără să fie copleșitori, curioși, fără să devină prea insistenți.

Mayer a deschis o galerie de artă online, în timp ce Gisch conducea o companie de IT. Aceștia le-au spus prietenilor că s-au mutat din Argentina pentru că i-a speriat rata infracționalității. Peisajul montan liniștit al Sloveniei era locul ideal.

În interviurile realizate cu în jur de 10 persoane, care se cunoșteau cu cel puțin una dintre cele două persoane arestate, două cuvinte ies în evidență: „normali” și „amabili”.

Cunoștințele celor doi spioni care locuiau la numărul 35 au insistat să precizeze că aceștia formau o familie obișnuită și că puteau să îi audă deseori pe copiii lor jucându-se și vorbind în spaniolă.

Astfel că știrea cu arestarea celor doi a venit ca un șoc pentru cei care îi cunoșteau. Mayer și Gisch au devenit țintele uneia dintre cele mai secrete și bine coordonate operațiuni a poliției și a serviciilor slovene de informații din istoria recentă a țării.

Polițiștii au găsit un munte de bani cash în casa cuplului. Le-a luat câteva ore să îi numere pe toți

Polițiști au luat cu asalt casa, au arestat cuplul și i-au pus pe copii în grija serviciilor sociale. Printre lucrurile pe care le-au descoperit se numără și o sumă „uriașă” de bani cash - autorităților le-a luat mai multe ore ca să numere toți banii pe care i-au confiscat.

Arestările au fost realizate după ce Slovenia a primit un pont de la o agenție de spionaj din străinătate. Ministrul de externe Tanja Fajon a coroborat informațiile obținute de The Guardian, dezvăluidu-le reporterilor că cei doi sunt de fapt cetățeni ruși și nu argentinieni.

Spre deosebire de „legali”, ofițeri ai serviciilor de informații care se prefac că sunt doar niște diplomați care lucrează pentru ambasadele rusești din toată lumea, „ilegalii” activează fără nicio legătură aparentă cu Moscova.

Aceștia se antrenează ani de zile ca să poată să-i imite pe străinii din țările în care sunt trimiși să spioneze. Mulți dintre ei au copii, pe care îi cresc fără să le dezvăluie identitatea lor adevărată.

„Suspecții sunt membri ai unui serviciu de informații din străinătate care au folosit documente străine de identitate obținute ilegal pentru a locui și trăi în Slovenia cu identități false și pentru a sustrage informații”, a declarat Drago Menegalija, un purtător de cuvânt al poliției.

Mulți oficiali nu au dorit să vorbească despre acest subiect, dar două surse au dezvăluit faptul că Mayer și Gisch lucrau pentru serviciul de informații externe al Rusiei (SVR).

Dacă, întradevăr, cei doi erau ilegali ai SVR, acesta va fi primul astfel de caz care ajunge în atenția publicului din 2010, atunci când FBI a arestat 10 persoane după ce a primit informații de la un agent dublu care lucra oficial pentru serviciile de informații din Rusia.

Moscova a recunoscut imediat că cei doi sunt agenți secreți și vrea să îi recupereze

Potrivit unei surse, Moscova a acceptat repede faptul că cei doi sunt agenți secreți și a început imediat negocierile secrete pentru a face un schimb de prizonieri.

Familia de spioni folosea Slovenia ca pe o bază de operațiuni, însă cele mai multe dintre activitățile lor avea loc în alte țări europene. Cantitatea mare de bani lichizi descoperiți în casa celor ar putea indica faptul că aceștia i-ar fi folosit pentru a plăti alți agenți și informatori ruși.

Mayer a călătorit în mai multe țări din Europa, precum Croația și Marea Britanie pentru a participa la expoziții de artă. „Era super prietenoasă”, a spus un fotograf sloven care a lucrat cu Mayer.

Ludwig Gisch a folosit un pașaport argentinian în care scria că s-ar fi născut în Namibia în 1984 și conducea o companie care oferea programe de calculator pentru organizarea căsuțelor de e-mail și blocarea virușilor, a programelor dăunătoare și a mesajelor spam.

Un prieten al cuplului care a descărcat o versiune de încercare a programului a spus că se îndoiește că cineva ar plăti pentru aceste servicii. „Nu am fost deloc impresionat. Erau cu cinci ani în urma tehnologiei actuale din Europa sau chiar și din Rusia”, a spus acesta.

Cuplul ar putea face parte dintr-o rețea de „ilegali” mult mai vastă

Există indicii că cei doi ar putea face parte dintr-o rețea de spioni mai mare. După ce au fost arestați, o femeie din Grecia și un bărbat din Brazilia au părăsit repede cele două țări, iar potrivit mass-mediei din Grecia, cei doi ar fi plecat de teamă să nu fie deconspirați de cuplul arestat în Slovenia.

Autoritățile din Olanda și Norvegia au reținut la rândul lor „ilegali” despre care se crede că lucrau pentru serviciile de informații ale armatei ruse, GRU. În același timp, un paznic de la ambasada Marii Britanii de la Berlin a fost arestat pentru 13 ani după ce s-a descoperit că le-a oferit informații rușilor.

„Cred că chinezii sunt interesați cel mai mult de probleme economice, dar pentru ruși este și politic, despre UE și NATO”, a explicat Janez Stušek, fostul director al serviciilor de informații din Slovenia.

După ce au fost prinși de autorități, Mayer și Gisch nu au spus mai nimic. „Au reacționat foarte stoic. Este clar că sunt profesioniști. Dar nu vorbesc”, a spus una dintre surse, adăugând că în acest moment au loc negocieri la cel mai înalt nivel cu privire la un schimb.

„Acum vom vedea cât de importanți sunt acești oameni cu adevărat pentru Rusia. Este un joc important acum; este clar că Slovenia are doar un rol secundar”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri