Vinul „Hitler” se vinde ca pâinea caldă în Italia. Patron: „Cei mai mulți clienți ai noștri sunt germani”

Data actualizării: Data publicării:
Sticla de vin cu eticheta cu Hitler a stârnit controverse
Sticla de vin cu eticheta cu Hitler a stârnit controverse Foto: captură TV

Știați că Italia e cel mai mare producător de vin din lume? E o tradiție veche de mii de ani, iar vinul are o calitate deosebită. Afacerile merg însă excelent pentru un anumit magazin de nișă, dar nu pentru ceea ce este în sticlă. Vinul cu temă fascistă se vinde ca pâinea caldă în acest magazin din Colloredo di Prato. Într-o țară care a suferit din cauza dictaturii brutale, Hitler și Mussolini sunt primii pe sticle. Pentru Emanuele Fiano, fiul unui supraviețuitor de la Auschwitz, asta e o sfidare. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30. 

Sigur v-au atras atenția. Sticlele de vin cu aceste etichete sunt interzise prin lege în Germania. Dar în Italia sunt permise.

Andrea Lunerdelli câștigă bine cu ele. Nu are scrupule. Tot ce-l interesează sunt banii.

Andrea Lunardelli, distribuitor de vin: „Știm că în Germania, precum și în Austria, Cehia, Slovacia și Polonia este interzisă afișarea imaginilor cu Hitler. Așa că toți vin în Italia să cumpere aceste sticle. Apoi le ascund. Este ca o piață neagră pentru cei care duc sticlele în Germania. De fapt, cei mai mulți clienți ai noștri sunt germani”.

Afacerile merg strună. Calitatea vinului este irelevantă, spune Lunardelli. Clienților le pasă de etichetă și mai puțin de atrocitățile comise de Mussolini sau Hitler.

Pe alte sticle apar chipurile lui Che Guevara, Sissi sau al împăratului austriac Franz. Dar nimic nu se vinde la fel de bine ca Hitler.

vin cu etichete personaje - focus
Sticle de vin cu etichete dedicate unor personalități ale istoriei și artei

Patru procese câștigate

„În toți acești ani, am fost dați în judecată de patru ori: de două ori pentru glorificarea fascismului, pentru că avem etichete din vremea fascismului, și de două ori pentru glorificarea național-socialismului. Au fost făcute și plângeri penale din partea comunităților evreiești sau a turiștilor. Desigur, aceste sticle nu pot fi pe placul tuturor, iar unii vor fi de-a dreptul furioși când vor vedea etichetele. Dar până acum, am câștigat fiecare dispută legală, deoarece motivația noastră nu a fost niciodată politică, ci comercială”, spune Andrea Lunardelli, distribuitor de vin.

Emanuele Fiano, al cărui tată a supraviețuit lagărului de la Auschwitz, este parlamentar social-democrat. Fiano luptă împotriva neofascismului. Acum doi ani, a propus o lege care ar fi interzis orice afișare a simbolurilor fasciste. Dar proiectul a fost respins.

Legea e diferită în Italia față de ​​Germania. Încalci legea doar când...

...„Glorificarea simbolurilor fasciste are legătură cu înființarea unui partid fascist. Altfel stau lucrurile astăzi. O pagină de Facebook, care îi laudă pe Hitler, Göebbels sau fasciștii italieni, este ușor și rapid de creat. Și nu e justificată neapărat de intenția de a înființa un partid fascist”, explică Emanuele Fiano, parlamentar al Partidului Democrat.

Mussolini, încă privit ca erou de unii italieni

Benito Mussolini a condus Italia timp de 21 de ani - printr-o represiune brutală. Nenumărați oameni au căzut victime tiraniei sale, atât în ​​Italia, cât și în străinătate. Mussolini a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial de partea lui Hitler. Regimul fascist este un capitol întunecat al istoriei italiene, niciodată analizat în profunzime.

„Legenda conform căreia fascismul a adus bunăstare prin introducerea de sporuri salariale, pensii și prin eliminarea corupției circulă și acum. Dar e falsă”, spune Emanuele Fiano.

Distribuitorul de vin Lunardelli livrează produsele clienților obișnuiți.

Barul admiratorilor fascismului

Barul lui Ferdinando Polegato e un cunoscut loc de întâlnire pentru fasciști. Patronul e furios că în Germania este interzisă glorificarea lui Hitler și Mussolini. Pentru el, acești criminali în masă sunt eroi. 

„În zilele noastre, oamenii mor mai degrabă din cauza cancerului și din cauza mizeriilor cu care suntem otrăviți. Cică e democrație. Nici vorbă de așa ceva. Suntem conduși de mafioți, de francmasoni, de marionete. Suntem conduși de niște nenorociți”, spune Ferdinando Polegato, patron de restaurant.

Emanuele Fiano cunoaște acest bar. Felul în care patronul îl imită pe Mussolini, discursul urii și felul în care îl laudă pe criminalul Mussolini, toate acestea sunt interzise în Italia, spune Fiano.

„Problema este că tinerii care frecventează acest bar văd pe eticheta sticlei de vin în loc de o fotografie cu struguri, o fotografie cu Hitler. Cum pot înțelege ce fapte a comis Hitler și că ceea ce, sper eu, învață la orele de istorie, nu ar trebui să se repete niciodată? Ar putea crede că Hitler este ca Mickey Mouse sau o vedetă de la Hollywood - cineva care doar apare și dispare, fără un sens anume, în loc să înțeleagă că a fost responsabil pentru cel mai oribil capitol din istoria umană”, spune parlamentarul Emanuele Fiano.

În Germania, astfel de poze sunt interzise. Fiano se teme că va mai trece timp până când oamenii vor înțelege că propaganda pentru ucigașii în masă nu este doar periculoasă, ci trebuie și interzisă.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Construcția fabuloasă făcută de Ceaușescu de frica rușilor, care acum este considerată de străini una dintre...
Digi FM
Cătălin Bordea, reacție după mesajul transmis de fosta soție: „Nu am loc de ăștia doi în gânduri”
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, hârjoneală în mare, la St. Tropez. Ea, în costum de baie, el a preferat să stea...
Film Now
Record! Care este prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea...
Newsweek
Casele de Pensii încep să trimită adeverințe cu pensia recalculată. Ordinea, după de anii munciți
Digi FM
Kate şi William au publicat o fotografie cu Charlotte şi Louis urmărind finala Euro 2024. Imaginea a făcut...
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Shannen Doherty a semnat actele de divorț cu o zi înainte să moară. Renunțase la banii pe care-i cerea lui...
UTV
Prima reactie a lui Catalin Bordea dupa ce Livia a postat o noua imagine cu Spike. “Nu am loc de astia doi in...