Sari la conținut

FOTO&VIDEO. Cea mai bizară graniță din lume se află în Europa

Una dintre cele mai ciudate granițe din lume o găsim în Europa, între Belgia și Olanda, în comunele Baarle-Hertog și Baarle-Nassau.

4

Baarle-Hertog, comuna de graniță a Belgiei, și Baarle-Nassau, comuna de frontieră a Olandei, sunt inteconectate într-un fel atât de strâns, încât dacă nu ești atent o clipă, nu realizezi când ai pășit cu talpa într-un stat și când în celălalt.

Motivul? Împărțirea abracadabrantă administrativ-teritorială face ca linia de graniță să separe labirintic Belgia și Olanda. Pentru a evita orice confuzie, autoritățile din cele două state au trasat cu cruciulițe albe segmentele de graniță.

Administrativ, situația aceasta încâlcită se explică în felul următor: comuna belgiană este formată din 22 de enclave care se află pe teritoriul Olandei, iar comuna olandeză are 8 enclave care sunt situate pe teritoriul Belgiei, în baza unei repartiții teritoriale aproximative care datează din anul 1198.

Unele segmente de graniță trec chiar și prin casele oamenilor.

Marjon De Hoon-Veelenturf, primarul comunei olandeze Baarle-Nassau, pentru Euronews: „Ar fi genial dacă cele două consilii locale ar deveni o singură entitate europeană. Dar această idee este încă o utopie”.

„Probabil că nu vom trăi să vedem așa ceva. Este imposibil din punct de vedere legal în acest moment. Și dacă ar fi să se întâmple – iar eu susțin cu tărie acest proiect -, este posibil să apară tot felul de sensibilități culturale”, spune celălalt edil, al comunei belgiene Baarle-Hertog, Leo van Tilburg.

 

Pe aceeași temă