Furtuni puternice în vestul Europei: 9 persoane au murit

Data publicării:
furtuna-europa-sardinia

Două furtuni au lovit, una după alta, Spania, Portugalia şi Franţa şi au provocat moartea a nouă oameni şi distrugeri importante. Zeci de familii nu vor putea face Crăciunul acasă, după ce vântul puternic le-a distrus locuințele.

În Spania, furtunile Elsa şi Fabien au provocat moartea a șapte oameni. Vântul a atins la rafală 140 de kilometri la oră, valurile au fost şi de nouă metri iar apa a înaintat mult pe uscat. Din cauza ploilor torenţiale, râurile au ieşit din matcă.

Mii de oameni au sunat la urgenţe pentru a cere ajutor sau pentru a semnala arbori şi stâlpi de electricitate căzuţi, mobilier urban sau acoperişuri smulse de vânt.

Mii de gospodării au fost inundate sau au rămas fără electricitate.

- Apa a intrat cu o putere teribilă! Vecinii şi-au pierdut casa. Toate aparatele electrocasnice, hainele. Nu le-a rămas nimic. Eu şi fiul meu am rămas pe străzi.

Celebrul parc Retiro din Madrid a fost închis din cauza vântului periculos iar decoraţiunile de pe bulevarde au fost strânse pentru a evita incidente.

Şi în Portugalia au murit doi oameni - unul lovit de un copac, altul după ce casa lui s-a prăbuşit peste el. Ploile abundente şi vântul puternic au provocat pagube uriașe.

În Franţa, au fost lovite de furtună sud-vestul şi insula Corsica.

- Ne-a fost tare teamă. Acoperişul nostru a zburat o parte în grădină şi altă parte ceva mai departe.

- Acolo e acoperişul vecinului meu.

O rafală extrem de violentă, despre care s-a crezut iniţial că a fost o tornadă, a distrus mai multe case, lâsând fără adăpost 20 de familii.

- Ne băgaserăm în pat, şi eu şi soţia şo copiii, şi deodată nu mai aveam acoperiş deasupra capului. Într-o fracţiune de secundă am pierdut tot.

Gérard Ducos, primarul din Serres-Sainte-Marie: „Mai mulţi oameni s-au panicat foarte tare. Au suferit un şoc emoţional.”

Insula Corsica a rămas izolată de continent după ce aeroportul, inundat, a fost închis şi nici pe mare nu se încumeta nimeni să facă curse.

Pe ţărmul Sardiniei, echipajul unei nave împinse de furtună spre stânci a fost salvat cu elicopterul de gărzile italienie de coastă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri