Germania are muniție doar pentru 2 zile de război. Cât de nepregătită este Europa pentru un conflict cu Rusia (WSJ)

Data publicării:
Exerciții militare NATO în Germania
Dacă războiul din Ucraina s-ar încheia acum, Rusia ar avea nevoie de doar 3-4 ani ca să își refacă forțele pentru a ataca o altă țară din Europa. Foto: Profimedia Images

În deceniile care au trecut de la sfârșitul Războiului Rece, armatele slăbite ale Europei au fost tolerate de guvernele occidentale pentru că America era mereu acolo, cu a sa capacitate militară vastă, pregătită să apere bătrânul continent de orice amenințare – investițiile americane în apărare au reprezentat 70% din toate fondurile alocate în acest sens de NATO anul trecut, relatează Wall Street Journal. Dar, acum, când America a adoptat o poziție mai izolaționistă, situația a început să devină din ce în ce mai alarmantă pentru Europa care se confruntă cu o amenințare tot mai mare din partea Rusiei, după aproape doi ani de lupte sângeroase în Ucraina.

Armata britanică – principalul aliat militar al Statelor Unite și totodată țara europeană care cheltuie cel mai mult pe apărare – are doar în jur de 150 de tancuri pe care le poate desfășura pe câmpul de luptă și poate 12 sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune.

Rezervele erau atât de goale încât anul trecut armata britanică a luat în considerare folosirea unor sisteme de lansare a rachetelor expuse în muzee pentru a fi modernizate și donate Ucrainei – până la urmă, ideea nu a fost pusă în practică.

Franța, țara europeană cu al doilea cel mai mare buget pentru apărare, are mai puțin de 90 de sisteme de artilerie grea – cam la fel de multe câte pierde Rusia în fiecare lună pe câmpul de luptă din Ucraina.

Danemarca nu are niciun sistem de artilerie, submarine sau sisteme de apărare antiaeriană. Germania are destulă muniție cât pentru două zile de război.

Demilitarizarea sistematică a Europei și ambițiile imperiale ale lui Putin

Nu există nicio amenințare militară pentru Europa în acest moment din partea Rusiei, iar liderii militari și politici din Occident cred că Rusia este deocamdată prea preocupată cu războiul de uzură pe care îl poartă în Ucraina pentru a reprezenta un pericol.

Cu toate acestea, dacă Rusia va câștiga până la urmă în Ucraina, puțini se îndoiesc de capacitatea Moscovei de a se reînarma complet în 3-4 ani pentru a provoca probleme în alte locuri.

Președintele rus Vladimir Putin a spus de mult timp că regretă distrugerea imperiului rus din care făcea parte Ucraina și alte state din Europa de Est, inclusiv țările baltice.

O mare parte din capacitatea industrială a Europei de a face arme s-a erodat de-a lungul anilor în care bugetul pentru apărare a fost redus, iar inversarea acestui proces este foarte problematică într-o perioadă în care aproape toate guvernele sunt foarte limitate în privința fondurilor pe care le au la dispoziție din cauza încetinirii creșterii economice și criza demografică, precum și opoziția politică acerbă față de tăierea fondurilor destinate ajutoarelor sociale.

NVA soldiers at the military parade to mark the 40th anniversary of the GDR in East Berlin / photo 1989
Germania de Vest avea 7.000 de tancuri în anii '80; acum, Germania reunificată are doar 200 și doar jumătate dintre ele sunt probabil în stare funcțională. Foto: Profimedia Images

Europa „s-a demilitarizat sistematic pentru că nu avea nevoie să cheltuie bani”, datorită faptului că nu a părut să existe niciun pericol și pentru că SUA era puterea dominantă la nivel global, a spus Anthony King, profesor de studii de război de la Universitatea fin Warwick. „[Europenii] practic s-au dus la culcare.”

„Cu toate că forța economică și industrială combinată a statelor NATO este mult superioară Rusiei și aliaților ei, noi permitem să fim depășiți în privința producției”, a spus fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. „Ucraina este acum într-un război de uzură și dacă nu devenim serioși în privința producției de muniție, pericolul războiului va ajunge mai aproape de noi.”

Președintele american Joe Biden a reafirmat susținerea Americii pentru NATO și a spus că alianța este mai puternică decât a fost vreodată, dar fostul președinte Donald Trump, care va candida din nou în 2024, a pus la îndoială valoarea reală a alianței în repetate rânduri.

Coreea de Nord a livrat mai multe obuze Rusiei decât a produs Europa pentru Ucraina 

La rândul ei, Uniunea Europeană pare că nu își va putea îndeplini promisiunea de a aproviziona Kievul cu un milion de obuze de artilerie, de care Ucraina are mare nevoie, până la primăvară – până acum, doar o treime din această cantitate a fost livrată.

Coreea de Nord, o țară săracă cu o populație de 25 de milioane, a livrat peste un milion de obuze Rusiei în aceeași perioadă, potrivit oficialilor din Occident și a declarațiilor oficialilor ruși.

Ucraina a avertizat deja că dacă aprovizionarea cu arme se va încheia de tot, armata ucraineană nu va putea continua campania de recuperare a teritoriului ocupat de Rusia și s-ar putea să nu se mai poată opună atacurilor armatei ruse care se bazează pe o țară mult mai mare cu rezerve superioare.

Generalul Patrick Sanders, comandantul cu rangul cel mai înalt din armata britanică, a comparat acest moment în istoria Europei cu anul 1937, atunci când Marea Britanie și aliații ei s-au decis dacă să pornească la război împotriva lui Hitler.

Cheltuielile militare în țările NATO au scăzut de la 3% din PIB în timpul Războiului Rece la în jur de 1,3% în 2014, potrivit datelor NATO. Lucrurile au început să se schimbe după invazia rusească a Crimeei din 2014, dar într-un ritm foarte lent.

În ultimul deceniu, fondurile alocate apărării în UE au crescut cu 20%. În aceeași perioadă, însă, Rusia și China și-au mărit bugetele pentru apărare cu aproape 300%, în cazul Moscovei, și cu aproape 600%, în cazul Beijingului.

Germania de Vest avea 7.000 de tancuri în anii '80 - acum, germanii mai au doar 200

O Europă slabă din punct de vedere militar reprezintă o transformare uriașă pentru un continent care se lăuda cu cele mai puternice armate din lume timp de cel puțin 400 de ani – din anii 1500 până în 1940 – în care armatele și flotele țărilor europene au împărțit lumea în mai multe imperii globale.

Armata Germaniei, care la finalul Războiului Rece avea jumătate de milion de soldați în Germania de Vest și alți 300.000 de mii în RDG, acum are doar 180.000. Germania Occidentală avea de una singură 7.000 de tancuri în anii '80; acum, Germania reunificată are doar 200 și doar jumătate dintre ele sunt probabil în stare operațională, potrivit datelor guvernamentale.

Industria germană poate produce doar în jur de trei tancuri pe lună. „Forțele armate duc lipsă de de toate”, a spus anul acesta Eva Högl, comisarul parlamentar pentru forțele armate germane. Bazele militare din Germania duc lipsă nu doar de armament și muniție, dar și de toalete funcționale și internet. O unitate de elicoptere de atac a trebuit să aștepte un deceniu ca să fie echipată cu căști militare, potrivit raportului prezentat de comisarul german.

taktické cvičení úkolového uskupení NRF 2011/1 NATO Response Force - Síly reakce NATO, výcvik, voják, vojáci, střelby, protiletadlová souprava RBS-70, vrtulník
Danemarca nu are niciun sistem de apărare antiaeriană, iar Olanda a desființat ultima sa unitate de tancuri în 2011. Foto: Profimedia Images

Olanda a desființat ultima sa unitate de tancuri în 2011, tancurile rămase fiind introduse în armata germană. Serviciul militar obligatoriu a fost eliminat în majoritatea țărilor europene după încheierea Războiului Rece.

Astăzi, Rusia, China și India sunt considerate puteri militare mai mari decât Marea Britanie, cea mai bine clasată armată din Europa, în timp ce Coreea de Sud, Pakistan și Japonia se clasează peste Franța, a doua cea mai puternică armată europeană, potrivit Global Firepower, un site care folosește informații publice pentru a alcătui în fiecare an un clasament mondial ce ține cont de forța militară a fiecărui stat.

Coreea de Sud are o armată egală ca mărime cu cele ale Marii Britanii, Franței și Germaniei puse laolaltă. Are, de asemenea, o industrie militară de cea mai înaltă calitate care ajută în acest moment la înarmarea Poloniei.

Rusia are nevoie de 3-5 ani ca să se reînarmeze și să atace o altă țară din Europa

Bugetul pentru apărare al Rusiei va crește la 6% din PIB anul următor, de la în jur de 3,9% anul acesta, potrivit datelor ministerului rus al finanțelor. Aceste cifre ar fi cele mai mari de la căderea Uniunii Sovietice și până acum.

Dacă războiul din Ucraina s-ar încheia în acest moment, Rusia ar avea nevoie de 3-5 ani ca să își redobândească capacitatea militară de a ataca o altă țară, potrivit serviciilor militare de informații ale Estoniei.

Armata britanică este considerată ca una dintre cele mai bune din lume, în special în privința forțelor speciale. Totuși, se așteaptă ca armata să scadă la 72.500 de soldați activi.

Cele 227 de tancuri vor fi înlocuite cu alte 148 de versiuni mai moderne, dar acestea nu vor fi disponibile decât abia în 2027. 157 dintre tancurile pe care armata britanică le are acum pot fi folosite în decurs de 30 de zile și doar 40 sunt în stare completă de funcționare, potrivit analiștilor militari – multe dintre ele sunt în depozite militare sau în curs de modernizare.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri