Germania şi Austria au cerut prelungirea controalelor la frontiere din Spaţiul Schengen

Data publicării:
Last Days Of German-Polish Border Controls
Foto: Gulliver/Getty Images

Germania şi Austria au cerut joi prelungirea controalelor la frontiere introduse în Spaţiul Schengen pentru a face faţă crizei migranţilor, relatează Reuters citat de News.ro, precizând că acestea vor expira la mijlocul lunii noiembrie.

Last Days Of German-Polish Border Controls
Foto: Gulliver/Getty Images

Sistemul actual care permite controalele la frontiere expiră la mijlocul lunii noiembrie. Sunt în favoarea prelungirii lui”, a declarat ministrul german de Interne Thomas de Maiziere, la sosirea la o întâlnire cu omologii săi din UE, la Luxemburg.

„Ar trebui să prelungim posibilitatea (de a menţine – n.r.) controale la frontiere pe baze europene şi vom discuta acest lucru astăzi (joi – n.r.), a adăugat el.

„Cred că trebuie să ne uităm la realitate. În Grecia sunt circa 50.000 de refugiaţi (...) şi sunt mulţi şi în ţările balcanice”, a atras atenţia şi ministrul austriac de Interne, Wolfgang Sobotka.

„Deci nu îmi pot imagina că sistemul va funcţiona pe 15 noiembrie. Probabil că va fi nevoie să avem o prelungire (a controalelor – n.r.) sau va trebui să ne gândim la alţi paşi”, a adăugat el.

Comisia Europeană a anunţat că ar vrea ca situaţia să se întoarcă la normal până la sfârşitul anului, dar a explicat că deocamdată nu sunt întrunite condiţiile în acest sens, în pofida scăderii drastice a numărului de migranţi care ajung în blocul comunitar.

Germania, Suedia, Norvegia, Danemarca şi Austria au introdus controale, iar mai mulţi diplomaţi de la Bruxelles au spus că nu se aşteaptă ca libertatea de circulaţie să fie reintrodusă complet deocamdată.

Într-o lovitură dată integrării europene, UE a suspendat parţial Spaţiul Schengen, de liberă circulaţie, anul trecut, când ţările membre întâmpinau dificultăţi în a face faţă afluxului de circa 1,3 milioane de refugiaţi. Majoritatea veneau din Africa sau Orientul Mijlociu, prin Grecia, şi se îndreptau spre Germania.

Un raport al ONG-ului RAND, comandat de Parlamentul European, estimează costurile desfiinţării complete a Schengen la circa 20 de miliarde de euro. În plus, costul anual presupus de reintroducerea controalelor la frontiere se va ridica la până la trei miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri