Imagine virală. Viktor Orban, acuzat de homofobie, a fost așezat lângă soțul premierului luxemburghez la dineul de la Madrid

Data actualizării: Data publicării:
dineul oferit de regele Spaniei participanților la summit-ul NATO de la Madrid
Dineul oferit de regele Spaniei participanților la summit-ul NATO de la Madrid. Foto: Profimedia

Premierul ungar Viktor Orban a fost așezat lângă Gauthier Destenay, primul soț de același sex al unui lider dintr-o țară UE, la dineul oferit de regele Spaniei participanților la summit-ul NATO de la Madrid. Aceasta, după ce anul trecut, premierul luxemburghez Xavier Bettel, soțul lui Destenay, l-a acuzat pe Orban de homofobie, relatează The Guardian.

Presa spaniolă a scris că fotografia cu Orban stând la masă lângă Destenay este „imaginea summit-ului NATO”. Fotografia s-a viralizat pe rețelele sociale, iar mulți utilizatori au speculat că aranjarea locurilor la masă a fost intenționată. Palatul regal al Spaniei nu a răspuns solicitărilor de a comenta acest lucru.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În 2021, Bettel l-a criticat pe Orban din cauza unei legi care interzice orice portretizare a persoanelor LGBT în materiale destinate copiilor din Ungaria.

Să fii blamat la nivel național, să fii considerat anormal, să fii considerat un pericol pentru tineri – înseamnă că nu-ți dai seama că a fi gay nu este o alegere”, a spus Bettel, care în 2015 a devenit primul lider al UE care s-a căsătorit cu un partener de acelasi sex.

„Dar a fi intolerant este o alegere”, a continuat Bettel, care l-a îndemnat pe Orban să ia în considerare potențialul efect negativ pe care legea l-ar putea avea asupra tinerilor.

Nu m-am trezit într-o dimineață după ce am văzut o reclamă la televizor... Nu așa funcționează viața. Este în mine, nu eu am ales. Să te accepti pe tine însuți este destul de greu, dar să fii și stigmatizat este prea mult”, a explicat el.

Cuplul a ajuns, uneori, fără să vrea, pe prima pagină a ziarelor, când Destenay a luat o pauză de la firma sa de arhitectură pentru a-și însoți soțul în vizitele de stat și la summit-uri.

Într-un interviu pentru Paris Match în 2018, Destenay a spus că a participat la aceste evenimente oficiale „fără să-și pună întrebări sau să-și spună că are de transmis un mesaj”.

Dar dacă poate ajuta la schimbarea mentalităților, cu atât mai bine”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri